foto: Kommersant/ Vida Press
Krievijas miljardieri masveidā pārraksta savu biogrāfiju
Rubens Vardanjans.
Pasaulē
2023. gada 12. augusts, 04:51

Krievijas miljardieri masveidā pārraksta savu biogrāfiju

Jauns.lv

Krievijas miljardieri, tostarp no "Forbes" saraksta, masveidā pārraksta savas biogrāfijas, atbrīvojoties no saistību pieminēšanas ar Krieviju, kas kļuva "toksiskas" pēc iebrukuma Ukrainā, raksta "The Moscow Times".

Kā norāda "Current Time", izmaiņas notiek bagātāko Krievijas iedzīvotāju, kuri uzturās citās valstīs, personīgajās mājaslapās, tādējādi cenšoties "atmazgāt reputāciju" un nenonākt zem Rietumu sankcijām.

Nedēļas sākumā kļuva zināms, ka gandrīz visas atsauces uz saistību ar Krieviju un PSRS no savas mājaslapas aizvācis "Yandex" līdzdibinātājs Arkādijs Voložs. Krieviju pametušais pēc kara sākuma un no Krievijas biznesa atbrīvoties nolēmušais Voložs tagad sevi dēvē par Izraēlas uzņēmēju, kurš dzimis Kazahstānā.

Uzņēmējs Rubens Vardanjans tagad stādās priekšā kā "armēņu izcelsmes" finansists. Pagājušā gada septembrī Vardanjans, kura bagātība pirms kara tika lēstas viena miljarda dolāru apmērā, atteicās no Krievijas pilsonības un pārcēlās uz Kalnu Karabahu.

Oligarhs Mihails Frīdmans, kurš nonācis zem Rietumu sankcijām, sevi dēvē par "Ukrainā dzimušu Krievijas un Izraēlas biznesmeni".

Uzņēmējs Viktors Vekselbergs, ASV sankciju sarakstu figurē kopš 2018. gada, uzsver, ka ir dzimis Ukrainā un ir Kipras pilsonis.

Ir tiešs skaidrojums Krievijas oligarhu nepieciešamībai vai centieniem pārvaldīt par sevi informāciju Vikipēdijā, norāda "Transparency International - Krievija" direktors Iļja Šumanovs: runa ir par reputācijas atmazgāšanu KYC (Know your Customer - uzzini savu klientu) procedūras ietvaros, ko veic bankas, valsts struktūras un Krievijas biznesmeņu parnteri investori.

"Svarīga KYC procedūras sastāvdaļa nozīmē mediju publikāciju analīzi. <... > Tāpēc Vikipēdijā cīņa notiek nevis uz dzīvību, bet uz nāvi," saka Šumanovs.

Piemēram, rakstu par miljardieri Juriju Milneru "Wikipedia" kopš 2022. gada 24. februāra rediģējuši 44 reizes, raksta RTVI. Sākotnēji Milners tika dēvēts par Krievijas miljardieri, tad par "Izraēlas investoru", tad par "Krievijas izcelsmes Izraēlas uzņēmēju". Taču gala rezultātā grozījumi netika apstiprināti un Milners palika "Krievijas miljardieris".

Ierakstu par latviešu izcelsmes miljardieri Pjotru Avenu kopš 24. februāra rediģēja 141 reizi. Šobrīd viņš tur figurē kā Krievijas un Latvijas miljardieris.

Rodas pretruna: "Wikipedia" redaktori iestājas par vienu fronti, bet pret viņiem strādā redaktori, kas par naudu rediģē rakstus, stāsta Šumanovs: "Tirgū ir tāds pakalpojums kā rakstu labošana Vikipēdijā un citos resursos. Tiešām, sabiedrisko attiecību aģentūras to bieži sniedz: tā ir rakstu rediģēšana, negatīvo publikāciju dzēšana. Un tas ir saistīts tieši ar reputācijas institūtu un mēģinājumu atmazgāt savu reputāciju no visādiem netīrajiem traipiem."