Pasaulē
2023. gada 2. augusts, 00:18

Četri nigēriešu “zaķi” uz kuģa stūres šķērso okeānu, lai nonāktu Eiropā, taču kuģis viņus aizved uz citu kontinentu

Jauns.lv

Četri nigērieši veikuši nāvi izaicinošu ceļojumu 14 dienas pavadot mazā telpā virs kuģa stūres. Drosmīgie “zaķi” veica aptuveni 5600 kilometrus atklātā okeānā.

Jejs atklāja, ka viņa zemesriekstu un palmu eļļas fermu šogad iznīcināja plūdi, atstājot viņu un viņa ģimeni bez pajumtes. Viņš cer, ka viņi tagad varēs viņam pievienoties Brazīlijā.

Četri vīrieši atklāja, ka cerējuši sasniegt Eiropu, un bija satriekti, uzzinot, ka patiesībā ir nokļuvuši Atlantijas okeāna otrā pusē, Brazīlijā. Kopš tā laika divi no vīriešiem pēc viņu lūguma ir aizsūtīti atpakaļ uz Nigēriju, savukārt Jejs un Romans Ebimene Fridejs, ir pieprasījuši patvērumu Brazīlijā.

Jejs atklāja, ka ceļojums uz Brazīliju sākās 27. jūnijā, kad draugs zvejnieks viņu ar laivu aizveda līdz kuģa “Ken Wave” pakaļgalam, kas bija pietauvojoties Lagosā, un atstāja viņu aiz stūres. Viņam par pārsteigumu viņš tur jau atrada trīs vīriešus, kuri gaidīja kuģa atiešanu. Viņš nekad nebija saticis savus jaunos kuģa biedrus un baidījās, ka viņi jebkurā brīdī varētu viņu izmest jūrā.

Kad kuģis devās ceļā, bēgļi atklāja, ka darīja visu iespējamo, lai kuģa apkalpe viņus neatklātu, jo viņi bažījas, ka jūrnieku viņus iemestu okeānā.

Lai neiekristu ūdenī, vīrieši ap stūri izvilkuši tīklu un piesējušies pie tā ar virvi. Dzinēja trokšņa dēļ gulēt bijis ļoti grūti un un riskants. "Es biju ļoti priecīgs, kad mūs izglāba," atklāja bēgļi.  

"Tā man bija šausmīga pieredze," intervijā Sanpaulu baznīcas patversmē sacīja 38 gadus vecais Opemipo Metjū Jejs, viens no četriem nigēriešiem. "Uz kuģa nebija viegli. Es drebēju, biju tik nobijies. Bet es esmu šeit."

Desmitajā dienā jūrā četriem Nigērijas bezbiļetniekiem, kas šķērsoja Atlantijas okeānu nelielā telpā virs kravas kuģa stūres, beidzās ēdiens un dzēriens. Viņi izdzīvoja vēl četras dienas, pēc viņu stāstītā, dzerot jūras ūdeni,  līdz viņus izglāba Brazīlijas federālā policija Vitorijas dienvidaustrumu ostā.

"Es lūdzu, lai Brazīlijas valdība mani apžēlo," sacīja Jejs, kurš jau vienu reizi bija mēģinājis bēgt no Nigērijas ar kuģi.

Abi vīrieši sacīja, ka ekonomiskās grūtības, politiskā nestabilitāte un noziedzība viņiem nav devušas daudz iespēju, kā vien pamest dzimto Nigēriju. Āfrikas visvairāk apdzīvotajā valstī ir ilgstošas ​​​​vardarbības un nabadzības problēmas.