foto: AFP/Scanpix
Baidena suns jau sakodis septiņus slepenā dienesta aģentus. Viens pat ārstējās slimnīcā
ASV prezidents Džo Baidens samīļo savu jauno suni Komandieri.
Pasaulē
2023. gada 26. jūlijs, 10:51

Baidena suns jau sakodis septiņus slepenā dienesta aģentus. Viens pat ārstējās slimnīcā

Jauns.lv/LETA

Vācu šķirnes sunim vārdā Komandieris bija jābūt daudz draudzīgākam par ASV prezidenta Džo Baidena iepriekšējo suni Majoru, tomēr cerības izrādījās veltas.

ASV prezidenta Džo Baidena iepriekšējais četrkājainais draugs Majors bija iesaistīts vairākos uzbrukumos cilvēkiem. Vienam no cietušajiem pat bija nepieciešama mediķu palīdzība. Pēc incidentiem Majors bija spiests pamest Balto namu.

Komandieris tika iepazīstināts kā mazāka un draudzīgāka Majora versija.

Tagad "pirmais kucēns", Komandieris, pats ir nonācis iesprostojumā pēc tam, kad bija sakodis vairākus cilvēkus, tostarp Slepenā dienesta aģentu, kuram bija nepieciešama ievainojumu ārstēšana slimnīcā.

Sīkāka informācija par vācu aitu suņa pārkāpumiem tika saņemta no konservatīvās aktīvistu grupas "Judicial Watch", kas specializējas valdības amatpersonu iespējamos pārkāpumos.

Ieraksti sniedz priekšstatu par spēcīgu, augošu suni, kas arvien vairāk kļūst nekontrolējams, tostarp par vienu epizodi, kad pirmā lēdija Džila Baidena nespēja novērst viņa uzbrukumu policistam.

Saskaņā ar grupas sniegto informāciju gandrīz divus gadus vecais Komandieris piecu mēnešu laikā vismaz 10 reizes pārkāpa protokolu, tostarp trīs nopietni incidenti notika tikai dažu nedēļu laikā. Pirmajā no tiem, kas notika pagājušā gada 3. novembrī, viņš iekoda formas tērpā ģērbtam Slepenā dienesta aģentam rokā un augšstilbā, un Baltā nama ārstam bija jānosūta cietušais uz slimnīcu.

Policists pastāstīja priekšniecībai, ka viņam nācies izmantot tērauda ratiņus, lai pasargātu sevi no dzīvnieka, un ka viņam "bija jūtamas ievērojamas sāpes", teikts ziņojumā.

Otrā nozīmīgā epizode notika dažas nedēļas vēlāk, kad pēc ģimenes kino vakara Baidens palaida Komandieri no pavadas un ielaida Baltā nama Kenediju dārzā, pēc kā suns iekoda Slepenā dienesta virsniekam rokā.

Un šķiet, ka Komandiera sliktie izgājieni neaprobežojas tikai ar viņa rezidenci galvaspilsētā. Mēnesi pēc kino vakara epizodes, Baidena mājās Vilmingtonā, Delavēras štatā, suns iekoda mugurā apsardzes tehniķim.

Iespējams, ka Komandieris ir vēl sliktāk uzvedies, nekā liecina ieraksti. Judicial Watch norāda, ka tās pieprasījums aptver tikai laika periodu no 2022. gada septembra līdz 2023. gada janvārim, un tajā nav iekļauti viņa pirmie deviņi mēneši Baltajā namā un pēdējie seši mēneši.

"Šie šokējošie ieraksti rada fundamentālus jautājumus par prezidentu Baidenu un Slepeno dienestu," sacīja Judicial Watch prezidents Toms Fītons.

Slepenā dienesta aģentu un viņu vadītāju e-pasta sarakstes atklāj viņu nicinājumu pret Komandieri, kuru Bidens 2021. gada decembrī iepazīstināja ar video starpniecību. Tajā redzams, kā prezidents met viņam bumbu.

"Tas ir ārprāts, tas stulbais suns," sacīja 2022. gada novembra uzbrukuma priekšnieks.

"Man joprojām sāp kāja un roka. Viņš man divas reizes iekoda un divas reizes uzskrēja virsū," atbildēja cietušais, uz ko pirmais virsnieks atbildēja: "Kāds joks. Ja tas nebūtu [Baidenu] suns, viņš jau būtu nokauts. Šausmīgajam klaunam vajag uzpurni."

Savukārt 2022. gada 5. oktobra "situācijas apzināšanās ziņojumā" darbinieki tika brīdināti par "draudzīgu kodumu", ko Komandieris nodarīja kādam aģentam uz apakšdelma. "Ņemot vērā iepriekšējos incidentus, es vienkārši gribēju jūs visus informēt," rakstīja anonīmais autors.

Trīs nedēļas vēlāk situācija bija kļuvusi kritiskāka. "Komandieris ir izrādījis ārkārtīgi agresīvu uzvedību," vēstulē rakstīja kāds aģentūras lēmumu pieņemšanā iesaistīts virsnieks.

"Šodien, būdams norīkots, viņš man uzbruka. Pirmā lēdija nespēja atgūt kontroli pār Komandieri, un viņš turpināja riņķot ap mani. Es uzskatu, ka tas ir tikai laika jautājums, kad kādam aģentam/dienesta darbiniekam tiks uzbrukts."

Pareģojums piepildījās pēc dažām dienām, kad aģents tika hospitalizēts.

Baltais nams paziņoja, ka Bidens nodrošinās Komandierim vairāk apmācību un labākas kontroles metodes.