foto: AFP/Scanpix
"Rietumiem ir tendence atkārtot vienu un to pašu kļūdu - nenovērtēt Putinu!" Džonsons skarbi izsakās NATO samitu
Boriss Džonsons, esot britu premjera amatā, bija viens no skaļākajiem Ukrainas atbalstītājiem.
Pasaulē
2023. gada 14. jūlijs, 22:52

"Rietumiem ir tendence atkārtot vienu un to pašu kļūdu - nenovērtēt Putinu!" Džonsons skarbi izsakās NATO samitu

Jauns.lv

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons kritizēja NATO līderu lēmumu Viļņas samitā neaicināt Ukrainu aliansē.

Savā "DailyMail" slejā viņš mudināja Rietumus būt stipriem, izbeigt tukšas runas un pēc iespējas ātrāk uzņemt Ukrainu NATO. "Kad NATO vadītāji šonedēļ ieradās Viļņā, bija ļoti skaidrs, kas viņiem ir jādara. Viņiem bija jābūt stipriem. Tā ir visa NATO būtība," sacīja Džonsons.

Viņš ir pārliecināts, ka alianses dalībvalstīm vajadzēja paust kolektīvu cieņu un pateicību par Ukrainas varonīgo pretestību. "... cīņā, kurā nav ievainots vai gājis bojā neviens NATO karavīrs, jo mēs NATO valstīs zinām un pastāvīgi sakām, ka ukraiņi cīnās par mums visiem," piebilda ekspremjers.

Pēc Džonsona domām, tieši Rietumu neizlēmība pamudināja Putinu iebrukt Ukrainā. "Neviena valsts nav darījusi vai pielikusi lielākas pūles kā Ukraina, lai demonstrētu savu gatavību dalībai NATO. Nevieni bruņotie spēki nav tik efektīvāki NATO ieroču izmantošanā. Nevienai citai valstij vairs nav tik ļoti vajadzīga dalība NATO," viņš piebilda.

Džonsons atzīmē, ka aliansei bija tikai jāsniedz Ukrainai skaidrs grafiks, lai ukraiņi zinātu, ka viņi tiek gaidīti aliansē uzreiz pēc kara – pat ja tas beigsies nākamgad.

"Visi ukraiņi, ko šonedēļ ir saņēmuši, ir "ielūgums" iestāties NATO, "ka sabiedrotie piekrīt un nosacījumi ir izpildīti". Nav brīnums, ka prezidentam Zelenskim sākumā bija grūti noslēpt savu vilšanos. Kam sabiedrotie piekrīt? Pēc Bukarestes sabiedrotie par to visu vienojās pirms 15 gadiem!" Džonsons pauda savu šašutumu.

NATO līderu tikšanās VIļņā. 12.07.2023

Šajā nedēļā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tiekas NATO valstu līderi, kur tiek apspriests nozīmīgs jautājumu loks - Zviedrijas pievienošanās militārai aliansei, ...

gallery icon

Kamēr Ukrainai tiks atņemtas formālās drošības garantijas saskaņā ar NATO 5. pantu, Putins turpinās teroru, ir pārliecināts ekspremjers. "Ja var atjaunot Padomju Savienību - viņš mēģinās," viņš sacīja.

Džonsons norāda, ka galvenā problēma ir tā, ka daži partneri joprojām uzskata, ka karu var izbeigt tikai sarunu ceļā. 

"Viņi domā, Ukrainas dalība NATO joprojām varētu būt daļa no darījuma. Jūs varat vienoties ar Putinu, viņi domā: jūs izvedat savu karaspēku, un mēs neļausim Ukrainai pievienoties NATO. Tas ir traki. Visā šī kara laikā Rietumiem ir tendence atkal un atkal atkārtot vienu un to pašu kļūdu - nenovērtēt Putinu."

NATO samits: rezultāti

Neilgi pirms samita Volodimirs Zelenskis aicināja ASV prezidentu Džo Baidenu uzaicināt Ukrainu aliansē. Viņš sacīja, ka Ukraina kara laikā nevarēs kļūt par NATO dalībvalsti, taču tas būs spēcīgs signāls ukraiņiem.

Amerikas prezidents sacīja, ka Ukraina nav gatava kļūt par alianses dalībvalsti kara vidū. Tajā pašā laikā NATO nemitīgi saka, ka Ukrainai durvis ir atvērtas.

Samita laikā līderi paziņoja, ka  atcels prasību Ukrainai ievērot dalības rīcības plānu. Tomēr, lai saņemtu ielūgumu, jums būs jāizpilda noteikti nosacījumi.