foto: ekrānuzņēmums no video
NAFO – “slepenā biedrība”, kura vienkārši tracina Kremli un kuras biedrene ir Igaunijas premjere
Acīgākie būs pamanījuši, ka Igaunijas premjerministres video uzrunā noslēpumainajai interneta "labo troļļu" organizācijai dažos kadros iznirst (kreisajā stūrī) viņas alternatīvais "es" - NAFO "fella" jeb biedriņš.
Pasaulē
2023. gada 12. jūlijs, 05:47

NAFO – “slepenā biedrība”, kura vienkārši tracina Kremli un kuras biedrene ir Igaunijas premjere

Jauns.lv

Kamēr lielākā daļa mediju un sabiedrības pievērš uzmanību NATO samitam, mazākums zina, ka šomēnes Viļņā tikās arī kāda nudien īpaša, pietiekami noslēpumaina brālība – NAFO.

Latviski šīs organizācijas nosaukums īpaši skanīgi nav iztulkojams – Ziemeļatlantijas biedru organizācija (North Atlantic Fella Organisation).

Taču tas nav īpaši būtiski. Būtiska ir NAFO darbība – visaptveroša, nerimstoša Kremļa dezinformācijas apkarošana un augstākās raudzes “trollings”, ko tā sociālajos tīklos izvērš pret Krievijas valsts un militāro vadību.

NAFO ar to nodarbojas jau kopš iepriekšējā gada. Organizācija aizsākās kā dažu apņēmīgu, ar labu humora izjūtu un analītikas spējām apveltītu interneta aktīvistu reakciju uz Krievijas agresiju.

NAFO nav joka lieta, atzīst Lietuvas valdībā

NAFO nosaukums, protams, ir vārdu spēle. Šī interneta fenomena aizsākumi meklējami 2022. gada maijā, kad aktīvs “Twitter” lietotājs, mākslinieks Kamils Disževskis (@Kama_Kamilia) sāka veidot NAFO raksturīgās “biedru” (no angļu “fella, fellow”) bildītes ar jau sen kā par interneta memi palikušo Šiba šķirnes sunīti.

NAFO biedriem, kuri internetā aktīvi smejas un apkaro Krievijas dezinformāciju, šāda bildīte pienācās kā piederības zīme.

NAFO oficiāli tika dibināta 2022. gada 24. maijā ar svinīgu tvītu. Organizācijas rindās ir ne mazums pasaulē ietekmīgu “goda biedru”, tostarp arī Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

Savā ziņā NAFO ir gan jaudīgs pretspēks Kremļa dezinformācijai, kuru klasificē kā informatīvo karu pret Krieviju, gan arī gaumīgs joks par slepenajām biedrībām, kuru rindās mēdz atrasties pa kādam valstu līderim.

Kallasa nesen pat oficiālā uzrunā sveica NAFO ar savu pirmo sanākšanu Viļņā, paužot nožēlu, ka pati nav tikusi.

Tikmēr Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis par NAFO izteicās: “Jūs esat par smiešanos, bet nekādā gadījumā jūsu organizācija nav joka lieta.”

Ar to domāts NAFO reālais, taustāmais atbalsts Ukrainai. Organizācija efektīvi vāc dažādu veidu līdzekļus, palīdzot Ukrainai cīņā pret Krieviju.

Interesanti, ka NAFO samits Viļņā, kurš noritēja 8. un 9. jūlijā, izpelnījās kā Krievijas Ārlietu ministrijas, tā Navaļnija domubiedru kritiku.

Šajā notikumā NAFO pārstāvji ar piepūšamas haizivs palīdzību atļāvās pajokot par neseno negadījumu Ēģiptē, kur kādu krievu izcelsmes vīrieti nogalināja milzīgā plēsoņa.
Sabiedrības reakcija uz šo incidentu bija atšķirīga – bija daļa, kuri jokoja, bija daļa, kuri pauda sašutumu par cilvēku spēju smieties par notikušo.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova kritizēja NAFO kā naida runas perēkli, bet Navaļnija komandas pārstāvji Marija Pevčiha un Leonīds Volkovs pauda kritiku par minēto piepūšamo haizivi, kas tika demonstrēta NAFO pasākumā.

Kā kļūt par NAFO biedru?

Arī NAFO pamata sauklis ir reakcija uz Krievijas absurdo naratīvu par “cenšanos ierobežot NATO izplešanos”, proti, NAFO par sevi saka: “Izplešanās nav apspriežama”.

Atšķirībā no NATO samita uz NAFO samitu tika tirgotas biļetes – 27,95 eiro par vienu bļeti.

Pasākuma ietvaros runājuši runātāji, vākts atbalsts Ukrainai un novadīts arī “Krimas pludmales ballītes ģenerālmēģinājums”, ar “pludmales ballīti” domājot īstās Krimas atkarošanu no okupantiem.

Otrā dienā bija ieplānots NAFO brančs, Prigožina jocīgā dumpja vārdā nosaukts “Taisnīguma maršs” un pasēdēšana slepenā krogā.

Kļūt par NAFO biedru ir viegli – nepieciešams vienīgi ziedot Ukrainu atbalstošai labdarības biedrībai un nopirkt kādu preci no veikala, kurš daļu peļņas ziedo Ukrainai.

Pēcāk NAFO jāiesniedz pierādījumi par šīm darbībām un jācer uz uzņemšanu. Ja lēmums pozitīvs – ilgi nebūs jāgaida arī interneta memju speciālistu kaldināta “fella” jeb biedra bildīte ar minēto sunīti.