foto: VIA REUTERS/Scanpix
Lukašenko klusi spēlē pret Putinu? Izskan versija, kāpēc Baltkrievijas vadītājam vajadzīgs darījums ar Prigožinu
Aleksandrs Lukašenko un Vladimirs Putins.
Pasaulē
2023. gada 8. jūlijs, 06:56

Lukašenko klusi spēlē pret Putinu? Izskan versija, kāpēc Baltkrievijas vadītājam vajadzīgs darījums ar Prigožinu

Jauns.lv

Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka privātā militārā grupējuma "Vagner" izveidotājs Jevgēņijs Prigožins un viņa algotņi neatrodas Baltkrievijas teritorijā. Šķiet, šie paziņojumi liecina par distancēšanos no darījuma, ko viņš it kā noslēdzis ar Prigožinu pēc viņa uzsāktā dumpja.

Kā ziņo Kara izpētes institūts (ISW), Lukašenko turpina uzturēt "starpnieka" tēlu starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņam iepriekš lojālo Prigožinu, dodot mājienus par Kremļa vadītāja vājībām.

ISW analītiķi norāda, ka nevar apstiprināt Prigožina atrašanās vietu. Krievijas avoti gan apgalvo, ka viņš pašlaik ir Baltkrievijā, raksta UNIAN.

"Prigožina spēja brīvi rīkoties Krievijā paredz, ka viņš joprojām ir aizsargāts ar dažām drošības garantijām un/vai ka Kremlis joprojām dod prioritāti viņa reputācijas graušanai Krievijā, nevis fiziskai vai juridiskai vajāšanai," norādīja ISW.

"Vagner" Baltkrievijā - kas zināms

"Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins apturēja "maršu uz Maskavu" pēc sarunām ar Aleksandru Lukašenko. Viņš ierosināja doties uz Baltkrieviju. Prigožins it kā piekritis.

Vakar Lukašenko pastāstīja par saviem plāniem attiecībā uz "Vagner" algotņiem, kā arī atklāja Jevgēņija Prigožina atrašanās vietu.

Baltkrievijas medijiem Lukašenko paziņojis, ka "Vagner" vadonis atrodas Krievijā. Pēc viņa teiktā, "Vagner" kaujinieki atrodas savās nometnēs.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs informēja, ka, neraugoties uz vienošanos par "Vagner" "pārcelšanos" uz Baltkrieviju, valstī ieradies tikai neliels skaits Prigožina algotņu.

Pēc novērotāju sniegtās informācijas, aptuveni 200 "Vagner" algotņu šobrīd varētu atrasties militārā poligona "Losvido" teritorijā Baltkrievijā.