foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Krievijas Federālajam drošības dienestam dots uzdevums nogalināt Prigožinu
"Vagner" algotņu grupējuma dibinātājs Jevgēņijs Prigožins transportlīdzeklī pamet Krievijas armijas štābu Rostovā.
Pasaulē
2023. gada 30. jūnijs, 11:45

Krievijas Federālajam drošības dienestam dots uzdevums nogalināt Prigožinu

Jauns.lv

Krievijas Federālajam drošības dienestam (FDD) tika dots uzdevums likvidēt "Vagner" algotņu grupējuma dibinātāju Jevgēņiju Prigožinu. Tas noticis pēc tam, kad viņš mēģināja sarīkot bruņotu sacelšanos Krievijā, intervijā laikrakstam "The War Zone" norāda Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GIP) vadītājs Kirilo Budanovs.

"Mēs zinām, ka Prigožina nogalināšanas uzdevums tika uzticēts FDD. Vai viņiem tas izdosies? Laiks rādīs," sacīja Budanovs.

Vienlaikus viņš uzsvēra - tā vai citādi, visi iespējamie slepkavības mēģinājumi nebūs ātri.

"Viņiem būs vajadzīgs zināms laiks, lai izstrādātu atbilstošas ​​pieejas un sasniegtu stadiju, kad viņi būs gatavi liela mēroga operācijai. Taču es vēlos uzsvērt, ka tas ir liels atklāts jautājums. Vai viņiem tas izdosies? Vai viņi uzdrošināsies izpildīt šo pavēli?" sacīja Budanovs.

Skaidrojot paša izjūtas par ziņām par Prigožina sacelšanās sākšanos, GIP vadītājs uzsvēra, ka Ukrainai ir noderīgas jebkuras darbības, kuru mērķis ir destabilizēt Krievijas iekšieni. Budanovs apstiprināja, ka Ukrainas militārā izlūkošana par nodomiem veikt šādas darbības Krievijas Federācijas iekšienē zinājusi jau ilgāku laiku.

"Vagner" grupējums, skanot iedzīvotāju atbalstam, pamet Rostovu pie Donas

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu (25. jūniju) atstājuši Rostovu pie Donas,

gallery icon

"Mēs nevaram runāt par viņu nopietno ietekmi (par Krievijas karu pret Ukrainu - red.), jo visi šie notikumi ilga ļoti īsu laika periodu. Tomēr Krievijas militārajiem kosmosa spēkiem tika nodarīts zināms kaitējums," atzīmēja Budanovs.

Tajā pašā laikā, pēc viņa teiktā, vāgnerieši vairs neradīs draudus Ukrainai.

"Mēs negaidām, ka "Vagner" algotņi parādīsies Ukrainā kā atsevišķa vienība, kas veic savas operācijas. Un es uzskatu, ka šis faktors mums ir diezgan svarīgs. Tā, kā šie algotņi ir izrādījušies spēcīgāki kaujas spēki, atšķirībā no agresorvalsts regulārās armijas," piebilda Budanovs.

Viņš arī precizēja, ka Prigožina īslaicīgās sacelšanās rezultātā tika iznīcinātas 8 Krievijas militārās lidmašīnas, tostarp gaisa aizsardzības komandpunkts, kas balstīts uz IL-22M lidmašīnu.

Uz ielām Rostovā pie Donas - kara tehnika. Prigožins draud gāzt Krievijas militāro vadību. 2023. gada 24. jūnijs

gallery icon

"Vagner" sacelšanās Krievijā

24. jūnijā no rīta "Vagner" grupējuma īpašnieks Jevgēņijs Prigožins kopā ar saviem algotņiem sarīkoja dumpi Krievijā.

Viņš apsūdzēja Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītāju Sergeju Šoigu, ar kuru viņam bija ilgstošs naids, apzinātā uzbrukumā vāgneriešiem un izsludināja tā saukto "taisnības gājienu". Prigožins paziņoja, ka dosies uz Maskavu un "izrēķināsies" ne tikai no Šoigu, bet arī no Krievijas Federācijas Ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu.

Tomēr viņa sacelšanās nebija ilga. Līdz vakaram Prigožins, kura algotņi sasniedza Rostovu, Voroņežu un Maskavas apgabalu, pagrieza tos pretējā virzienā un pēc tam aizbēga uz Baltkrieviju.

Jāpiebilst, ka mediji jau informējuši par iespējamiem Prigožina likvidēšanas plāniem. CNN ziņoja, ka vāgneriešu līderis varētu tikt nogalināts Baltkrievijā.