Pasaulē
2023. gada 28. jūnijs, 13:56

Francijā policisti nošauj jaunieti pie stūres, izraisot masu nekārtības

Jauns.lv/LETA

Pēc tam, kad policisti nošāvuši 17 gadus vecu jaunieti, kurš pie automašīnas stūres nepakļāvās policistu prasībām, naktī uz trešdienu Francijā izcēlušās nekārtības, un valdība pastiprinājusi policijas klātbūtni Parīzē un citās lielākajās pilsētās.

Jaunieša nāve piesaistīja visas valsts uzmanību un izraisīja nemierus vairākās pilsētās. Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns paziņoja, ka naktī nemieros tika aizturēts 31 cilvēks, 25 policisti tika ievainoti un nodega 40 automašīnas.

Vissaspringtākā situācija bija Nantērā, kur tika nošauts 17 gadus vecais jaunietis. Policists, kurš šāva uz viņu pārbaudes laikā uz ceļa, ir aizturēts un viņam var tikt izvirzītas apsūdzības nonāvēšanā aiz neuzmanības, paziņoja Nantēras prokuratūra.

Protesti Francijā pēc 17 gadu vecā Naela nošaušanas. 2023. gada jūnijs

gallery icon

Darmanēns sacīja, ka videoieraksti, kuros kā redzams šis incidents, ir "ārkārtīgi šokējoši", un solīja rūpīgi izmeklēt notikušo. Attēlos redzams, kā divi policisti noliecas pie dzeltenas automašīnas vadītāja puses loga, bet mirkli pēc tam automašīna strauji brauc prom, bet viens no policistiem šauj pa logu. Vēlāk video redzams, kā automašīna ietriecas netālu esošajā stabā.

"Es aicinu uz mieru un patiesību," sacīja Darmanēns. Viņš sacīja, ka naktī patrulēja 1200 policistu un šodien Parīzes reģionā un ap citām lielajām pilsētām būs izvietoti 2000 policistu.

Francijā šaujamieroču izmantošana ar letālu iznākumu ir mazāk izplatīta nekā ASV. Otrdienas nāves gadījums izraisīja dusmas Nanterā un citās pilsētās, jo īpaši rajonos, kur daudzi iedzīvotāji cīnās ar nabadzību un diskrimināciju un uzskata, ka policija netiek pietiekami sodīta par vardarbību.

Nogalinātā pusaudža ģimene vēlas, lai policists tiktu saukts pie kriminālatbildības par slepkavību, nevis nonāvēšanu aiz neuzmanības, un vēlas, lai izmeklēšana tiktu nodota citam reģionam, bažījoties, ka Nanteras izmeklētāji nebūs objektīvi, medijiem atklāja ģimenes advokāts.

Francijas valdība trešdienas pēcpusdienā rīkos drošības sanāksmi, lai apspriestu turpmākos pasākumus, paziņoja Darmanēns.

Cietušais tika ievainots ar šāvienu un mira notikuma vietā. Viens automašīnas pasažieris uz īsu brīdi tika aizturēts un pēc tam atbrīvots, un policija meklē otru pasažieri, kurš aizbēga, paziņoja prokuratūra.

Pēdējos gados vairāki cilvēki ir gājuši bojā vai guvuši ievainojumus Francijas policistu rīcības rezultātā, kas izraisījis prasības pēc lielākas atbildības.