foto: EPA/Scanpix
Zemūdenes glābēji Atlantijā atrod "atlūzu lauku" okeāna dibenā
Zemūdenes pazušanas rajonā vairāku valstu kuģi un lidmašīnas ir iesaistītas glābšanas darbos.
Pasaulē
2023. gada 22. jūnijs, 20:36

Zemūdenes glābēji Atlantijā atrod "atlūzu lauku" okeāna dibenā

Jauns.lv

Ceturtdien robotizēta dziļjūras iekārta, meklējot pazudušo tūristu zemūdens kuģi okeāna dibenā netālu no Titānika vraka, atklāja "atlūzu lauku", paziņoja ASV krasta apsardze.

Glābēji ziņo, ka atlūzās identificēts, iespējams, zemūdenes "piezemēšanās rāmis un daļa korpusa aizmugures". Eksperti izskata informāciju, kas iegūta no attālināti vadāmā transportlīdzekļa, kas tika izvietots no Kanādas kuģa.

Izmisīgie 6,7 metrus garās zemūdenes "Titan" meklējumi ceturtdien bija sasnieguši kritisko posmu, kad tika lēsts, ka gaisa rezerves pieciem cilvēkiem uz klāja bija gandrīz beigušās vai, iespējams, beigušās.

"Titan", ko apkalpo ASV bāzētā organizācija "OceanGate Expeditions", svētdien sāka divu stundu nolaišanos, taču zaudēja kontaktu ar savu atbalsta kuģi.

Saskaņā ar uzņēmuma datiem, zemūdene devās ceļā ar 96 stundu gaisa rezervi, kas nozīmē, ka skābeklis, visticamāk, būtu izsmelts līdz ceturtdienai, pieņemot, ka "Titan" joprojām ir neskarts. 

Skābekļa rezerves arī atkarīgas no tādiem faktoriem kā, vai kuģim joprojām ir jauda, un cik mierīgi ir uz klāja esošie cilvēki, norāda eksperti.

Glābēji un piecu "Titan" pasažieru tuvinieki ar cerību uztvēra ASV krasta apsardze trešdien izplatīto ziņu, ka Kanādas meklēšanas lidmašīnas, izmantojot hidrolokatoru bojas, fiksējušas zemūdens trokšņus.

Taču ar tālvadības pulti vadāmi zemūdens transportlīdzekļi, kas meklēja vietu, kur tika konstatēti trokšņi, nedeva rezultātus, un amatpersonas brīdināja, ka skaņas varētu nebūt cēlušās no "Titan".

ASV krasta apsardzes kontradmirālis Džons Mogers iepriekš ceturtdien raidorganizācijai NBC sacīja, ka meklēšana turpināsies visas dienas garumā.