Pasaulē
2023. gada 12. jūnijs, 11:48

Kadirovieši parakstījuši līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju, bet "Vagner" algotņi to darīt atteikušies

Jauns.lv

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka parakstījusi līgumu ar Kadirova vadīto grupējumu "Ahmat", dienu pēc tam, kad ietekmīgais Krievijas algotņu līderis Jevgēņijs Prigožins atteicās to darīt, vēsta "Reuters".

Parakstīšana notikusi saskaņā ar rīkojumu, ka visām algotņu vienībām ir jāparaksta līgumi līdz 1. jūlijam un tās jānodod aizsardzības ministra Sergeja Šoigu kontrolē, Maskavai cenšoties nostiprināt savu kontroli pār privātajām armijām, kas tās vārdā karo Ukrainā.

Apmaiņā algotņi saņems tādus pašus pabalstus un aizsardzību kā regulārais karaspēks, ieskaitot maksājumus viņiem un viņu ģimenēm, ja viņi tiks ievainoti vai nogalināti.

foto: Ekrānuzņēmums
Krievijas Aizsardzības ministrija izdeva rīkojumu, ka visiem algotņiem jāparaksta līgums ar Krievijas Federācijas militāro departamentu.

Prigožina pozīcija

Prigožins, kuram joprojām ir strīds ar Krievijas Aizsardzības ministriju un apsūdz to nepietiekamā munīcijas nodrošināšanā saviem "Vagner" algotņiem Ukrainā, svētdien paziņoja, ka atteiksies parakstīt šādu līgumu.

Viņš paziņoja, ka Šoigu "nevar normāli vadīt militāros formējumus".

Privātā Kadirova armija

Līgums, ko parakstīja Aizsardzības ministrija, bija ar paramilitāro grupu "Ahmat", ko bieži dēvē par Čečenijas apgabala līdera Ramzana Kadirova privāto armiju, kas formāli ietilpst Krievijā.

Atšķirībā no Prigožina Kadirovs pēdējā laikā atturas kritizēt Krievijas Aizsardzības ministriju. Abu grupu dalībnieki ir atklāti strīdējušies, vienam no Kadirova tuvajiem sabiedrotajiem ceturtdien nosaucot Prigožinu par blogeri, kurš visu laiku klaigā par problēmām.

"Ahmat" komandieris Aptijs Alaudinovs, kurš piedalījās līguma parakstīšanā, sacīja, ka pēdējo 15 mēnešu laikā vienība ir apmācījusi un nosūtījusi uz Ukrainu desmitiem tūkstošu "brīvprātīgo".

Maskava piektdien paziņoja, ka "Ahmat" spēki atrodas netālu no Marjinkas pilsētas Doneckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Krievijas Aizsardzības ministrija izdeva rīkojumu, ka visiem algotņiem jāparaksta līgums ar Krievijas Federācijas militāro departamentu. Tomēr "Vagner" grupējuma vadītājs Jevgēņijs Prigožins sacīja, ka viņa kaujinieki līgumus neslēgs. Pēc viņa teiktā, Šoigu dekrētiem vai rīkojumiem būtu jāattiecas tikai uz Aizsardzības ministriju un tiem, kas atrodas Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Pēc Lielbritānijas izlūkdienestu domām, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu izrāda augstu publisku aktivitāti, bet Ukraina paātrina ofensīvas operācijas. Šoigu vēlas saglabāt pozitīvu tēlu, saskaroties ar arvien izteiktāku dažu savu tautiešu kritiku.