foto: AP/Scanpix
Lukašenko apžēlojis  žurnālista Romāna Protaseviča draudzeni Sofiju Sapegu
Sofija Sapega
Pasaulē
2023. gada 7. jūnijs, 20:34

Lukašenko apžēlojis žurnālista Romāna Protaseviča draudzeni Sofiju Sapegu

Jauns.lv/LETA

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis Sofiju Sapegu, kas kopā ar draugu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču Minskā 2021.gadā tika aizturēta pēc tam, kad Baltkrievijas varasiestādes bija piespiedušas nosēsties "Ryanair" lidmašīnu.

25 gadus vecajai Krievijas pilsonei bija piespriesti pieci gadi cietumā par" kūdīšanu uz sociālo naidu" un "vardarbības draudiem".

Lukašenko parakstījis rīkojumu par Sapegas apžēlošanu, vēsta Minskas oficiālā ziņu aģentūra BelTA. Viņa nodota Krievijas Piejūras novada delegācijai. Sapega savulaik dzīvojusi šajā Krievijas reģionā.

"Mūsu novadniece Sofija Sapega saņēmusi unikālu iespēju sākt dzīvi no jauna. Pēc manas vēršanās pie Lukašenko viņa ir brīvībā," Piejūras novada gubernators Oļegs Kožemjako pavēstīja platformā "Telegram".

Gubernators arī publicējis video, kurā redzams, kā viņš Baltkrievijā sagaida Sapegu pie kādas valsts iestādes ēkas.

"Ne jau man tev vajag pateikties, bet prezidentam," sacīja Kožemjako, un Sapega tā arī izdarīja.

Sapega lidos atpakaļ uz Krieviju, sacīja gubernators.

Sapega tika aizturēta 2021.gada 23.maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes bija piespiedušas Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Tika aizturēti divi tās pasažieri - Protasevičs un Sapega.

Protasevičs bija Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis. Viņš ir opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors.

Protaseviča un Sapegas aizturēšana izsauca starptautisku nosodījumu.

Protasevičam bija piespriesti astoņi gadi cietumā, bet 22.maijā viņš tika apžēlots.