Prigožins draud Krievijas armijas vadību "pielikt pie sienas"
Jevģēnijs Prigožins un Valērijs Gerasimovs
Pasaulē
2023. gada 7. jūnijs, 17:11

Prigožins draud Krievijas armijas vadību "pielikt pie sienas"

Jauns.lv

Krievijas armijas morāles līmenis ir zems, Ukrainas armija uzbrūk un "jaunās teritorijas" var neizdoties noturēt, uzskata Krievijas algotņu bandas "Vagner" īpašnieks Jevgēņijs Prigožins, piebilstot, ka karavīru naids var vērsties pret armijas augstāko vadību, tostarp aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu.

"Armijā pats galvenais ir pārvaldība un cieņa. Pie mums ["Vagner" — red.] pastāv cieņa. Mums ir noteikta hierarhija, kuras pamatā nav pielīšana, bet cieņpilna attieksme vienam pret otru. Tā kā armijā nav cieņas, tad karavīriem ir jāredz, ka viņu zaudējumi, rupji sakot, ir atriebti, ir taisnīgums. Kā atmaksa vairs nevar kalpot augstākās militārās pavēlniecības arests un ieslodzīšana," piedraud Prigožins.

"Kādēļ es runāju par augstāko soda mēru? Jo, ja karavīri uzzinās, ka tie, kuri visu salaida grīstē, apkaunoja Krievijas armiju, apkauno viņus un iznieko viņu dzīvības .. Jo kā pie mums strādā augstākā militārā pavēlniecība? Šodien man visi pulkveži regulāri zvana no Rostovas un atskaitās. Katram telefonā ir tāda sarkana maziņa programmiņa, kuru viegli izdzēst... Viņš man zvana un saka: "Mums te viss ir pilnīgā pakaļā", es jautāju: "Kas noticis?" "Pie mums Valērijs Vasiļjevičs [Gerasimovs] atkal histērijā, atkal izdzēris šņabja glāzi un ārdās histērijā.""

Par Krievijas "specoperācijas" perspektīvām Prigožins īpašu optimismu nerāda. "Mēs pašlaik cietīsim smagus zaudējumus, esmu par to pilnīgi pārliecināts. Mēs tagad noteikti zaudēsim daļu teritorijas, un šī ir Krievijas Federācijas teritorija. Kad rīkoja to referendumu, vai kāds domāja, ka nāksies atdot Hersonu? Vai kāds padomāja par to, ka tagad to sauksiet par Krieviju? Ja nosaucāt par Krieviju, tad mirstiet," uzskata Prigožins — visai Krievijas vadībai, Valsts domes deputātiem, valdības amatpersonām, Kremļa personālam bija jāierodas frontē, aizstāvēt iekaroto.

"Kamēr šie cilvēki, kuri pašlaik ir, nodarbojas ar karu, neviens neko nedarīs. [Aizsardzības ministra Sergeja Šoigu meita] Ksjuša Šoigu turpinās nodarboties ar svinīgām brokastīm, Šoigu nodarbosies ar glupībām un sēdēs Frunzes ielā [Aizsardzības ministrijas atrašanās vieta — red.], bet Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs turpinās katru rītu dzert šņabi un ārdīties paranojā, spiegt un bļaut uz padotajiem, pieprasot teritorijas atkarošanu. Bet teritorijas atkarošana nozīmē — ja ir normāla aizsardzība, ies bojā 10 cilvēki, bet atkarojot teritoriju, ies bojā tūkstošiem. Kad pienāks laiks, viņu mātes, sievas un bērni saplosīs viņus gabalos. Notiks vai nu tautas dumpis vai Valsts dome pieņems lēmumu par augstāko soda mēru un nošaus viņus pie velna."

"Varu teikt godīgi, līdz nošaušanām ir atlikuši apmēram divi mēneši," brīdina Prigožins.

Par galveno un reizēm vienīgo lēmumu pieņēmēju, Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu šoreiz Prigožins smalkjūtīgi paklusēja, taču gan pienāks arī viņa laiks. Vēl pavisam nesen Prigožins Putinu nosauca par "pilnīgu mudaku".

Turklāt pastāv Krievijas iznīcības iespēja. "Tiklīdz pirmais metrs no Krievijas Federācijas īstās teritorijas, var jau teikt, ka visa ir Krievijas īstā teritorija, Kijevas Krievzeme un tā tālāk, bet es domāju to teritoriju, kura līgumos juridiski pieder Krievijai, tiklīdz mēs pazaudēsim kvadrātmetru, tā uzreiz atnāks visi mieloties ar krievu gaļu. Atnāks rumāņi, poļi un visi pārējie," biedē Prigožins.