foto: EPA/Scanpix
Trillera cienīgs sižets — Itālijā nogrimusi jahta ar specdienestu aģentiem, vairāk jautājumu nekā atbilžu
Madžores ezerā Itālijas ziemeļos nogrimusī jahta. Sākotnēji izskanēja, ka tā vizinājusi tūristus, bet tagad atklājies, ka viņi visi bija specdienestu darbinieki.
Pasaulē
2023. gada 5. jūnijs, 10:11

Trillera cienīgs sižets — Itālijā nogrimusi jahta ar specdienestu aģentiem, vairāk jautājumu nekā atbilžu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Itālijā Madžores ezerā 28. maijā notika traģisks negadījums – apgāzās un nogrima tūristu jahta ar 23 cilvēkiem, no kuriem četri zaudēja dzīvību. Tagad izmeklētāji šaubās, ka tā bijusi drūma nejaušība – visi pasažieri bija Itālijas un Izraēlas specdienestu darbinieki.

Uz kuģa atradās 13 Itālijas specdienestu darbinieki, astoņi Izraēlas “Mossad” aģenti un tikai kapteinis Klaudio Karminati un viņa sieva krieviete nepārstāvēja “neredzamo fronti”. Bojā aizgāja viens atvaļināts “Mossad” aģents, divi itāļi un kapteiņa sieva. Pārējie saviem spēkiem aizpeldēja līdz krastam vai viņus izglāba citi kuģotāji, ūdens policija un glābēju dienests.

Visi pasažieri labi pazina cits citu un kopīgi gribēja nosvinēt kāda sava biedra dzimšanas dienu. Itālijas presē gan izskan versija, ka tā bijusi divu izlūkdienestu darba tikšanās.

Madžores ezers plešas no Lombardijas un Pjemontas provincēm Itālijas ziemeļos līdz Tičīno kantonam Šveicē. Šī neitrālā valsts ir pazīstama kā daudzu izlūku bāze, arī liktenīgā izbrauciena pasažieriem šeit ir mājas un dzīvokļi.

Pēc kapteiņa vārdiem, 15 metru garo jahtu pēkšņi sašūpoja un apgāza negaidīta vētra ar 70 kilometru ātrumu stundā: “Kādu 30 sekunžu laikā mēs trāpījām apokalipses centrā. Jahta acumirklī apgāzās, un mēs visi bijām ūdenī,” viņš stāstījis laikrakstam “Corriere della Sera”. Laika prognoze todien neko tādu nesolīja. Ezerā bija arī daudz citu kuģu un laivu, un neviena ekipāža nav ziņojusi par pēkšņām brāzmām.

Kapteinis atzīst, ka pirms brauciena atpalicis no grafika un nav atgriezies ostā laikā, iemesli pagaidām nav zināmi. Karminati kļuvis par aizdomās turēto kuģa katastrofas un tīšas slepkavības organizēšanā – ļoti bargi, ņemot vērā, ka viņš zaudējis sievu, 50 gadu veco Annu Božkovu.

Itālijas prese norāda, ka izdzīvojušie ļoti ātri savāca mantas un nozuda. Vietējā slimnīcā nav saglabājušies ieraksti, kam todien sniegta palīdzība. Izraēlieši pat nav pūlējušies noteiktajā kārtībā atdot iznomātos auto, bet vienkārši tos pametuši. Katastrofa notika svētdienā, un jau pirmdienā viņi no Milānas aizlidoja ar specreisu, atsūtītu no Izraēlas.

Viena no versijām ir, ka jahta bijusi pārslogota, jo esot paredzēta 15 cilvēkiem, bet uzņēma 23. Izmeklēšana sola tikt skaidrībā par negadījuma iemesliem.