foto: ddp/Ukrinform / Vida Press
Aiz propagandas priekškara: No Levita apmelošanas līdz draudiem Aļaskai
Karavīrs ar sarkanmelna karoga (Ukrainas aizstāvju), trejžubura un "Slava Ukrainai" tetovējumiem piedalās Krievijas brīvprātīgo korpusa un leģiona "Brīvība Krievijai" mītiņā netālu no Ukrainas robežas.
Pasaulē
2023. gada 31. maijs, 05:22

Aiz propagandas priekškara: No Levita apmelošanas līdz draudiem Aļaskai

LETA

Aizvadītā nedēļa Krievijas propagandistiem pagāja Belgorodas zīmē, turpinot skandināt kodoluzbrukumu draudus. Uzbrukums Krievijas pierobežas pilsētai Belgorodai, no kura oficiālā Kijiva norobežojās, Kremļa ideologu skatījumā ir pielīdzināms terora aktam, aiz kura stāv Ukrainas Bruņotie spēki, kurus savukārt uz to pamudinājusi ASV. Tas ļāva izteikt pat tādus absurdus apgalvojumus, ka atbilde uz šo uzbrukumu varētu būt Krievijas raķešu trieciens pa ASV piederošo Aļasku.

Līdztekus krievi bija spiesti atzīt, ka Bahmutas jautājums vēl joprojām nav atrisināts, lai gan militārpersonas jau kuro reizi uzsvēra, ka tas ir tikai laika jautājums un Ukrainas puse ciešot "kolosālus" dzīvā spēka zaudējumus.

Propagandisti atkal atkārtoja savu naratīvu par to, ka Ukrainas valstiskums ir tikai "feiks" un tādas valsts vēsturiski nav bijis, jo Ukrainu radīja padomju vara. Šoreiz par kārtējo "pierādījumu" kalpoja Krievijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja Valērija Zorkina vizīte pie Krievijas prezidenta Putina, kuras laikā Zorkins demonstrēja "atrasto" 17. gadsimta Francijā izdoto karti, kurā Ukrainas valsts neesot iezīmēta, bet tās teritorija iekļauta Krievijā.

Propagandistu redzeslokā pagājušajā nedēļā kārtējo reizi nonāca arī Latvija, konkrēti mūsu prezidents Egils Levits, par kuru tika demonstrēta filma un notika debates.

Levits esot "nacistu aizstāvis"

Krievijas Pirmā kanāla propagandisti bija sagatavojuši filmu par Latvijas prezidentu Egilu Levitu, kuras divas trešdaļas tika balstītas "izcilā žurnālista" Lato Lapsas grāmatā "Viltvārdis". Gari un plaši tika izklāstītas Lapsas grāmatā izteiktās aizdomas, ka Levita vecāku biogrāfijas ir pilnīgi atšķirīgas no tā, ko par tām stāsta prezidents. Tāpat tika klāstīts, ka Levitam esot ļoti labvēlīga attieksme pret nacistiem un viņš esot rusofobs, tādējādi pieskaņojoties Latvijas sabiedrības vairākuma noskaņojumam.

Vienlaikus tika pasludināts, ka Levits ir tikai marionete, un vairākkārtīgi tika uzdots jautājums, kurš ir īstais "leļļu saimnieks"? Atbildes variēja amplitūdā no Rietumvalstu drošības dienestiem līdz valdības vadītājam Krišjānim Kariņam, pieminot viņa ASV pilsonību un melojot, ka visa Kariņa ģimene, izņemot viņu pašu, dzīvo ASV. Propagandistu ieskatā Latvijas augstāko amatpersonu sasaiste ar Rietumiem esot kārtējais apliecinājums, ka Latvija nav suverēna valsts, bet gan "ASV piedēklis". Īpaši tika uzsvērts, ka par Levitu esot interesējies arī PSRS Valsts drošības dienests jeb čeka, jo Levits esot sadarbojies ar ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi.

Tas viss tika papildināts ar pārspriedumiem par Latvijā atdzimstošo fašismu, "bandītu" jeb mežabrāļu godināšanu, kuru veicinot pats Levits. Vairāki tā sauktās diskusijas dalībnieki arī uzsvēra, ka jau tuvākajā nākotnē Latvijas kā valsts un latviešu kā nācijas vairs nebūšot, jo tauta izmirstot.

Uz raidījumu bija uzaicināts arī Latvijā dzimušais prokrieviskais blogeris Kirils Fjodorovs, kuru pagājušā gada martā aizturēja Valsts drošības dienests. Fjodorovs interneta platformās "YouTube" un "Telegram" vairākus gadus veidojis video saturu, kas veltīts militārās tehnikas un kara vēstures tematikai. Kopš kara sākuma viņa veidotajā saturā netrūka Kremļa propagandas vēstījumu. Piemēram, par it kā Ukrainas veiktajām zvērībām pret Donbasa civiliedzīvotājiem, apgalvojumi, ka ukraiņu armija par aizsegu izmanto bērnudārzus, skolas un slimnīcas, par Ukrainā sirojošiem neonacistiem. Šā gada martā prokuratūra blogerim piemēroja 12 400 eiro lielu naudas sodu par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un naidīgu attieksmi pret ukraiņiem un latviešiem. Blogeris raidījumā pauda, ka, atrodoties apcietinājumā, viņš esot spīdzināts un pret viņu pielietots elektrošokeris.

Filma ieslīga arī dzeltenās noskaņās, apspriežot, cik pelēka, stīva un kokaina ir prezidenta kundze Andra Levite, tika rādītas viņas fotogrāfijas no dažādiem pasākumiem, norādot, cik slikti viņa ir ģērbusies.

Aci pret aci, zobu pret zobu

Visa aizvadītā nedēļa propagandistiem pagāja diezgan histēriskās noskaņās, apspriežot uzbrukumus Belgorodai un dronu uzbrukumus Krievijas kuģim Melnajā jūrā. Krievijas aizsardzības ministrs Šoigu paziņoja, ka uzbrukums Belgorodai vērtējams kā terora akts. Vienlaikus iezīmējās interesanta tendence - Kremļa ideologi nekādā veidā negribēja pieņemt versiju, ka uzbrukumu īstenojuši ar Putina režīmu neapmierināti Krievijas iedzīvotāji. Tādēļ tika klāstīts, ka šādu uzbrukumu varēja veikt tikai Ukrainas bruņoto spēku vienības, aiz kurām stāvot oficiālā Kijiva un kaujinieki Krievijas teritorijā esot ieradušies ASV bruņumašīnās. Neizpalika arī apgalvojumi, ka Rietumi pašrocīgi ar savu atbalstu Ukrainā esot radījuši jaunu "Islāma valsti" oficiālās Kijivas veidolā.

Daudzie propagandisti, no politologiem un publicistiem līdz militārām amatpersonām, apgalvoja, ka krievu tautai jābūt gatavai, ka šādi uzbrukumi Krievijas teritorijā turpināšoties, un jāsaprot, ka nu jau karš skarot ikvienu Krievijas iedzīvotāju personīgi. Izskanēja kareivīgi apgalvojumi, ka Krievijai jārīkojas pēc principa - aci pret aci un zobu pret zobu. Tas nozīmējot, ka tik daudz raķešu, cik tiekot izšautas uz Krievijas teritoriju vai pa Krievijas kuģiem, esot jāizšauj atpakaļ pa tām valstīm, kas šīs raķetes piegādājušas. Karstasinīgākie raidījumu dalībnieki pat pauda, ka ar raķetēm esot jāapšauda Rietumvalstu pilsētas, jo Krievijas pilsētas taču arī tiekot apšaudītas. Bet ekstrēmi radikāli noskaņotais Krievijas domes deputāts un atvaļinātais ģenerālis Andrejs Guruļovs aicināja uz asimetrisku un nežēlīgu atbildi, kas viņa skatījumā ietver triecienus pa ASV piederošo Aļasku. Jāatgādina, ka dažāda kalibra militāristi, lai ieriebtu ASV, aktīvi aicinājuši arī apņēmīgi apbruņot dažādas Amerikai nedraudzīgas Latīņamerikas nemiernieku grupas.

Savukārt raidījuma "60 minūtes" vadītājs Jevgeņijs Popovs uzsvēra, ka pēdējie notikumi atkal aktualizējuši Putina slaveno tēzi, ka "teroristus vajag sist tualetēs". Tas esot jāattiecina uz visu Ukrainas bruņoto spēku vadību, ieskaitot prezidentu Zelenski un ģenerāli Budanovu. Krievi arī ar lepnumu pārraidīja Drošības padomes priekšsēdētāja un bijušā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva teikto, ka Ukrainas "teroristus nevajag ņemt gūstā, bet iznīcināt kā žurkas".

Protams, šajā kontekstā atkal izskanēja apgalvojumi, ka ar visiem šiem uzbrukumiem Rietumi spiežot Krieviju pielietot kodolieročus. Vienlaikus raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" izcēlās neliels kašķis starp raidījuma vadītāju Solovjovu un kādu dalībnieku par Odesas bombardēšanu, kuru Solovjovs kaismīgi aizstāvēja.

Tikmēr laikraksts "The Guardian" raksta, ka Vašingtonas amatpersonas apšauba krievu apgalvojumus, ka uzbrukumā Belgorodai tikuši izmantoti ASV piegādātie ieroči. Savukārt Apvienotās Karalistes izlūkdienesta ziņojumā, uz kuru atsaucas laikraksts, teikts: "Krievija saskaras ar arvien nopietnākiem drošības apdraudējumiem savos pierobežas reģionos - ar kaujas lidmašīnu zaudējumiem, improvizētu sprāgstvielu uzbrukumiem dzelzceļa līnijām un tiešu partizānu darbību. Krievija gandrīz noteikti izmantos šos incidentus, lai atbalstītu oficiālo nostāju, ka tā ir kara upuris."

Ukrainas valdības padomnieks Mihailo Podoļaks ir norādījis: "Ja nopietni, tad Krievijas režīmam ir pienācis laiks padomāt par objektīvo realitāti: jo ātrāk jūs pametīsiet visas Ukrainas teritorijas, jo mazāka katastrofa tā būs Krievijai."

Kā intervijā ASV televīzijas kanālam CNN izteicies Ukrainas nacionālās drošības padomnieks Oleksijs Daņilovs, par pārrobežas uzbrukumu Belgorodā atbildīgie ir krievi, kuri vēlas atbrīvoties no "tumsas" savā valstī, noliedzot jebkādu Kijivas līdzdalību. "Viņi ir krievi, tā ir viņu valsts, un viņiem ir tiesības tur atrasties," ekskluzīvā intervijā CNN sacīja Daņilovs, norādot: "Ir daži krievi, kuri ir gaismas pusē un karo ar tumsu, kas tagad pastāv Krievijā."

CNN arī jautājuši par šīm krievu vienībām Ukrainas Starptautiskajam leģionam, kurā ir brīvprātīgie no visas pasaules, un saņēmuši atbildi, ka ne Krievijas brīvprātīgo korpuss, ne leģions "Brīvība Krievijai", kas uzņēmies atbildību par uzbrukumu, nepieder Starptautiskajam Ukrainas Bruņoto spēku leģionam.

CNN arī ziņo, ka Putins, bez šaubām, mēģinās izmantot šos uzbrukumus, lai stiprinātu vēstījumu, ka Krievija ir nevainīgs upuris. Tādēļ arī propagandisti visiem spēkiem cenšas noliegt to, ka aiz šā uzbrukuma stāv nepamierināti Krievijas iedzīvotāji, visu vainu uzveļot Ukrainai un ASV, kas esot īstenā uzbrukumu Krievijai iniciatore.

Atkal draud Polijai

Propagandisti savos raidījumos aktīvi izplata apgalvojumus, ka Rietumi ar Poliju priekšgalā plāno veikt valsts apvērsumu Baltkrievijā, lai gāztu ilggadējo diktatoru Aleksandru Lukašenko, atsaucoties uz Polijas ģenerāļa un bijušā sauszemes spēku komandiera Valdemāra Skšipčaka teikto. Solovjovs jau izteica sev raksturīga stila draudus - ja Polija tikai pakustēšoties, jautājums būšot par tās valstiskuma pastāvēšanu. Savukārt Kremļa runasvīrs Peskovs Poliju nosauca par "ienaidnieku valsti", apsūdzēja Varšavu histēriskā rusofobijā un par tīšu iejaukšanos citas valsts lietās, kā arī apgalvoja, ka Krievija pasargās Baltkrieviju no "tik klajiem draudiem". Tāpat izskanēja vēstījums, cik "nepateicīga" ir Polija, jo Padomju Savienība savulaik atbrīvoja to no nacisma, bet tagad Polija to visu esot aizmirsusi.

Tikmēr laikraksts "Deutsche Welle" vēsta, ka Krievija apzināti sagroza Skšipčaka teikto. Patiesībā ģenerālis Polijas televīzijā teica, ka uzbrukumu Belgorodai uzskata par pirmo pazīmi, ka Krievijā varētu būt kādas iekšējas pārmaiņas, un izteica cerību, ka tas izplatīsies arī uz Baltkrieviju.

Skšipčaks arī izteica prognozi par to, kas notiks, ja Ukrainas pretuzbrukums būs veiksmīgs. Viņš prognozēja, ka baltkrievi Ukrainas armijā, kas cīnījušies pret krieviem, nenoliks ieročus, bet dosies uz Baltkrieviju. "Es ceru, ka tas izraisīs sacelšanos Baltkrievijā," viņš piebilda. Krievu propagandistiem šie ģenerāļa izteikumi kalpoja par ieganstu, lai sludinātu, ka Polija gatavo valsts apvērsumu.