Pasaulē
2023. gada 30. maijs, 10:08

Uzbrukums Maskavai: sociālajos tīklos ziņo par 32 droniem, Šoigu saskaitījis tikai 8

Jauns.lv

Uzbrukumā Maskavai piedalījās 32 droni, no kuriem 19 tika notriekti, bet trīs trāpīja dzīvojamām ēkām. Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrija "pazaudēja" 24 bezpilota lidaparātus, paziņojot, ka uzbrukuši tikai 8 bezpilota lidaparāti.

Par to ziņo "Telegram" kanāls "Shot", kas saistīts ar Krievijas drošības spēkiem.

Plašsaziņas līdzekļi citē šādu statistiku:

  • 19 notriekti tuvojoties (Rubļovka, Krasnogorskas rajons, Istras rajons, Jaunā Maskava, Apreļevka, Vlasiha);
  • apmēram 10 ieķērās kokos un nokrita (Odincovska rajons, Tinao);
  • 3 ietriecās dzīvojamās ēkas (Ļeņina prospekts, Profsojuznaja iela, Atlasova iela).

Par dronu triecieniem platformā "Telegram" vēsta kanāli SOTA un "Baza", kā arī Kremļa propagandas izdevums "RIA Novosti".

Atbilstoši "Baza" informācijai sprādziens noticis daudzstāvu ēkā Jaunās Maskavas rajonā Atlasova ielā. Tiek ziņots, ka dažos dzīvokļos izsisti logi. "Baza" vēsta, ka nama iedzīvotāji, kur noticis sprādziens, uzgājuši priekšmetu, kas līdzinās drona spārnam. Atbilstoši policijas versijai tieši tas varēja būt sprādziena iemesls. Kā vēsta SOTA, incidentā cietušo nav.

foto: Ekrānuzņēmums
Kremlis dronu uzbrukumā vainoja Ukrainu.

"Baza" arī vēsta, ka sprādziena vietā strādā spridzekļu speciālisti un Federālā Drošības dienesta (FSB) darbinieki. Atbilstoši provizoriskajai informācijā ēkā ietriecies drons, kas lidojis no Kalugas apgabala puses Maskavas virzienā. Drons lidojis ārkārtīgi zemā augstumā un ēkā ietriecies tehniskā stāvā rajonā.

"RIA Novosti", atsaucoties uz sarunbiedru ārkārtas dienestos, vēsta, ka naktī uz otrdienu droni Maskavā ietriekušies divās ēkās. Cietušo nav. Profsojuznajas ielā drons ietriecies ēkas augšējos stāvos, nodarot postījumus ēkas fasādei un stiklojumam. Tiek evakuēti iedzīvotāji no trīs kāpņu dzīvokļiem.

Triecienā Atlasova ielā arī nodarīti postījumi augšējo stāvu fasādei un stiklojumam.Atbilstoši provizoriskajai informācijā ēkā Atlasova ielā ietriecies drons, kas lidojis no Kalugas apgabala puses Maskavas virzienā. Vēl viens drons ietriecies ēkā Ļeņina prospektā 92, pirmajā korpusā.

Sprādzienam līdzīgs troksnis bijis dzirdams arī Maskavas apgabala Krasnogorskā.

Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojums par uzbrukumu Maskavai

Šoigu pastāstīja, ka Krievijas galvaspilsētai 30. maija rītā uzbrukuši tikai 8 bezpilota lidaparāti, kas visi it kā "esot notriekti". Turklāt trīs no tiem esot "pievarēti ar radioelektroniskās cīņas līdzekļiem", kā rezultātā tie "zaudējuši kontroli un novirzījušies no paredzētajiem mērķiem". Maskavas apgabalā ar "Pantsir-S" palīdzību esot notriekti vēl pieci droni.

Protams, ka Kremlis uzbrukumā vainoja Ukrainu.

Dronu uzbrukums Maskavai 30. maijā

Otrdienas, 30. maija, rītā Maskavā tika ziņots par sprādzieniem. Vēlāk vietējās varas iestādes ziņoja par pretgaisa aizsardzības sistēmas darbību. Turklāt sāka ienākt informācija par upuriem un tiem, kas steigā evakuējās no ēkām. Viens no droniem ielidoja augstceltnē Ļeņina prospektā.

Kā vēsta ziņu aģentūra TASS, Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins paziņojis, ka dronu trieciena dēļ Maskavā vairākām ēkām nodarīti nebūtiski postījumi. Neviens cilvēks nopietni nav cietis.

Maskavas policijā izsludināts plāns "Taifun", un tas nozīmē, ka tiek pulcēti darbinieki, kas tiek iesaistīti ārkārtējo situāciju seku likvidācijā. Maskavas Ārkārtējo situāciju ministrijā izsludināta komanda "Sbor", lai piesaistītu visus darbiniekus un rezerves tehniku.