Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 19:51

Ne jēgas, ne loģikas – internetu dzen strupceļā stāsts par Kadirovu, ukraiņiem un viņa mīļāko zirgu Zazu

Jauns.lv

Tautā populārais teiciens “saiet sviestā” laikam vislabāk apraksta Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu, kurš šonedēļ iepriecināja pasauli ar fantastisku stāstu par viņa atkalapvienošanos ar mīļāko zirgu.

Bija tālais 2014. gads, kad Čečenijas līderis izpelnījās virkni Eiropas Savienības (ES) sankciju tādēļ, ka savā valstī pieļāva virkni cilvēktiesību pārkāpumu.

Daļa no sankcijām bija mantas arests, un tam tika pakļauti arī Kadirova dārgie sacīkšu zirgi, kuri baudīja labklājību Čehijas ciematā Krabčicē.

Pats būtiskākais – starp sapuvušajos rietumos iesprūdušajiem zirgiem bija arī Kadirova mīļākais vārdā Zazu.

Stāsts kā no sliktas spiegu filmas

Vēl šī gada martā medijos parādījās ziņas, ka Zazu ir nozagts no staļļa Čehijā un šobrīd nav zināms, kur dzīvnieks atrodas.

Nu Kadirovs ir nācis klajā ar “patiesību” par notikušo. Vārds “patiesība” pēdiņās tamdēļ, ka nav gūts apstiprinājums it nevienam apgalvojumam Čečenijas līdera stāstā, bet tas kopumā ir tik episks, ka nepārstāstīt, kaut vai humora vārdā, būtu grēks.

Tātad – saskaņā ar Kadirovu, zirgu bija nolaupījis neviens cits kā Ukrainas drošības dienests (UDD).

No Čečenijas līdera teiktā nav saprotams nedz šādas darbības iemesls, nedz arī citas nianses, taču Kadirovs apzvēr, ka caur starpniekiem ar viņu reiz sazinājies UDD un piedāvājis atgūt 16 gadus veco zirgu par samaksu – 18 000 ASV dolāru (ap 16 600 eiro).

“Viņi zināja, cik ļoti esmu pieķēries šim zirgam un viņiem bija taisnība. Protams, ka es piekritu samaksāt,” savos sociālajos tīklos stāsta Kadirovs, nosaucot prasīto summu par “sīknaudu”.

Vēl Čečenijas galva stāsta – domājis, ka Ukrainas specdienests “vienkārši panāks sankciju atcelšanu vai kā citādi oficiāli atgūs zirgu”, bet beigu beigās “viņi sadarbojušies ar čehu policiju”, un zirgu vienkārši nolaupījuši, apgalvo Kadirovs.

Kādu laiku šis Kadirova šķietami nesakarīgais stāsts raisīja virkni jautājumu, tostarp, vai tādējādi nesanāktu, ka Čečenijas līderis ir maksājis ienaidniekam?

Taču tad Kadirovs izlēma visu paskaidrot un apgalvoja, ka ukraiņiem beigu beigās neko nav samaksājis – zirgu viņa cilvēki “vienkārši paņēmuši no ukraiņiem, kamēr tie risinājuši nesaskaņas”, lai ko arī nozīmētu šie Kadirova vārdi.

Papildus tam, ka Kadirova stāsts būtībā nesatur jēgu un loģiku, publiski nav apstiprinājies neviens no viņa apgalvojumiem.

Taču pie kaut kāda zirga Kadirovs ir nofilmējies un video izvietojis sociālajos tīklos. Tajā it kā redzama Čečenijas vadoņa un viņa mīlētā Zazu atkalapvienošanās.

Video aprakstā Kadirovs sūdzas, ka čehi pa šiem gadiem slikti rūpējušies par viņa zirgu un “deviņus gadus to mocījuši”.

“Visas sankcijas noņemsim, iznīcināsim sātanismu, terorismu, don,” videoklipā, sliktas mūzikas pavadījumā zirdziņam stāsta tā saimnieks.