Pasaulē
2023. gada 9. maijs, 13:18

Bez aviācijas, viens tanks un daži ārzemju viesi — baiļu atmosfērā Sarkanajā laukumā svin Uzvaras svētkus

Jauns.lv

Negaidīti nīkulīga izrādījās Uzvaras dienas svinēšana Maskavas Sarkanajā laukumā — kaut gan debesis bija skaidrs un laiks saulains, tika atcelta aviācijas dalība militārajā parādē, bet impērijas varenību nāvi nesošo kara mašīnu rindās skatītājiem demonstrēja viens tanks.

Īsā uzrunā Krievijas prezidents Vladimirs Putins atkārtoja propagandas nodrāztās tēzes par to, ka nevis Krievija ir kādam uzbrukusi, bet pati cieš no naidīgu valstu agresijas. “Pret mūsu Dzimteni atkal ir uzsākts īsts karš, taču mēs devām prettriecienu starptautiskajam terorismam, aizsargāsim arī Donbasa iedzīvotājus, nodrošināsim savu drošību,” paziņoja Putins.

Krievijā atzīmē Uzvaras dienu, kur Putins izceļ "svēto" kauju ar Rietumiem Ukrainā

Ikgadējā uzrunā par godu PSRS uzvarai 1945.gadā pār Vāciju Vladimirs Putins apgalvoja, ka "pret Krieviju izvērsts īsts karš", Krievija devusi ...

gallery icon
131

Tieši Rietumi ir vainojami gan kara šausmās, gan nacisma atdzimšanā, gan globālās drošības sistēmas sagraušanā. “Gluži kā absolūtais vairums planētas cilvēku, mēs vēlamies redzēt nākotni mierpilnu, brīvu un stabilu. Uzskatām, ka jebkāda pārākuma ideoloģija pēc savas būtības ir pretīga, noziedzīga un nāvējoša,” paziņoja Putins. Izrādās, tas viss piemīt “rietumvalstu globālistu elitēm”, kuras sarīda ļaudis un sašķeļ sabiedrības, provocē asiņainus konfliktus un agresiju. Vēl vairāk — vairākās valstīs jau radīts nacisma un tā līdzskrējēju kults, plaukst revanšisms.

foto: AFP/Scanpix
Putins ierasti visā vaino Rietumus

Visu sametot vienā katlā, Putins apgalvoja, ka šie vārdā neminētie revanšisti “ciniski un neslēpti gatavoja jaunu karagājienu pret Krieviju, no visas pasaules savāca neonacistu nešķīsteņus”. “Viņu mērķis — un tur nav nekā jauna — panākt mūsu valsts sabrukumu un iznīcināšanu, pārsvītrot Otrā pasaules kara rezultātus, galīgi salauzt globālās drošības un starptautisko tiesību sistēmu.”

Neiztika bez knābiena Ukrainai, kura esot “maiņas monēta” savu Rietumu saimnieku rokās un 2014. gadā sarīkoja valsts apvērsumu, pie varas nākot “noziedzīgam režīmam”, kas īsteno “savu Rietumu saimnieku cietsirdīgos un savtīgos plānus”. “Nesamērīgas ambīcijas, augstprātība un visatļautība neizbēgami izvēršas traģēdijās. Tieši tas ir cēlonis katastrofai, kuru pašlaik pārdzīvo ukraiņu tauta,” paziņoja Kremļa saimnieks, pēc kura pavēles kopš pērnā gada 24. februāra invāzijas jau nogalināti tūkstošiem Ukrainas iedzīvotāju.

foto: AP/Scanpix
Gluži kā pārējie ārzemju viesi, Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko īpaši priecīgs neizskatās

Komentētājus gan vairāk uzjautrināja svinīgās ceremonijas dalībnieku sadrūmušās sejas un savdabīgā kara tehnikas parāde, kurā starp draudīgajiem “Iskanderiem” un citām mašīnām bija ieklīdis viens mūžvecs T-34 tanks, savukārt burvīgajās saulainajās debesīs tā arī neparādījās neviens lidaparāts.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nīkulīgo kara tehnikas daudzumu parādē skaidro ar milzu zaudējumiem Ukrainā, kad frontes katlā nākas mest aizvien vecāku kara tehniku, savukārt aviācijas piedalīšanos atcēla, visticamāk, sakarā ar šomēnes notikušajiem dronu uzbrukumiem Kremlim.

Uzvaras dienas parādi apmeklēja vien septiņu valstu — Armēnijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas — vadītāji. Kopš Krimas aneksijas un Donbasa kara izraisīšanas 2014. gadā rietumvalstu līderi boikotē Uzvaras dienas svinības Maskavā un kopš tā laika šo ceremoniju apmeklē vien dažu valstu vadītāji, bet 2021. gadā vispār ieradās tikai Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons.