foto: AFP/Scanpix
Roberta Kenedija dēls pārvērties par "vateni"
Roberts Kenedijs jaunākais
Pasaulē
2023. gada 8. maijs, 19:39

Roberta Kenedija dēls pārvērties par "vateni"

Jauns.lv

Bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija brāļadēls Roberts Kenedijs jaunākais apgalvo, ka Krievija nevar zaudēt karu ar Ukrainu un nezaudēs, jo tas ir Krievijas eksistences jautājums. Vienlaikus viņš apgalvo, ka Krievijas invāzija Ukrainā ir sekas ASV izraisītajam valsts apvērsumam Ukrainā 2014. gadā un NATO paplašināšanai.

Šobrīd krievu armijas zaudējumi salīdzinājumā pret ukraiņu armijas zaudējumiem esot attiecībā "1:5 vai 1:8 atkarībā no tā, kādiem datiem ticēt",  viņš paziņoja intervijā vietnei "moderndiplomacy.eu".

Līdzīgu tēzi viņš atkārtoja intervijā Youtube kanālam "All-in Podcast". "Krievi nevar zaudēt šo karu. Mums saka, ka viņi zaudē. Viņi pastiprina savus spēkus, viņiem ir artilērijas pārsvars pār amerikāņiem."

Atkārtojot visas Kremļa un Ostankinas propagandistu tēzes, Kenedijs uzskata, ka Donbasā notika krievu apspiešana un pārvēršana par otrās šķiras pilsoņiem, krievu valodas un kultūras aizliegšana un vispār - karš Donbasā bija "pilsoņu karš". Vēl vairāk "Ukrainas valdība sistemātiski nogalināja krievus, kuri ir 80 procenti no Donbasa reģiona iedzīvotājiem". Savukārt Krimu Krievija anektēja, tikai reaģējot uz ASV iejaukšanos Ukrainas politikā.

ASV prezidenta amata kandidāts Kenedijs, gluži kā eksprezidents Donalds Tramps, sola pēc savas ievēlēšanas brīnumainā veidā vienā mirklī izbeigt karu Ukrainā, atjaunojot Minskas vienošanās un panākot Donbasa autonomiju Ukrainas sastāvā. Par to, ka pērn septembrī Krievija jau anektēja "tautas republikas" kopā ar diviem tobrīd daļēji okupētajiem Ukrainas apgabaliem, Kenedijs nav dzirdējis.

Protams, "mums vajadzēja klausīties [Krievijas prezidentā Vladimirā] Putinā jau pirms daudziem gadiem. Mēs solījām Krievijai, [bijušajam PSRS prezidentam Mihailam] Gorbačovam, ka nevirzīsim NATO uz austrumiem. Tad mēs iegājām, un mēs melojām," sacīja Kenedijs. Būdams prezidents, viņš ir apņēmies nekaitināt Krieviju, nepaplašināt NATO, kā arī neiesaistīties Taivānas aizstāvēšanā, ja Ķīna nolems to pievienot ar varu.

69 gadus vecais Roberts Kenedijs jaunākais ir pazīstams jurists, antivakseris un konspirācijas teoriju piekritējs. Aprīlī viņš pieteica savu kandidatūru Demokrātiskās partijas nominācijai 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanām. Viņa tēvs Roberts Kenedijs bija ASV ģenerālprokurors un ASV senators, kā arī ASV prezidenta amata kandidāts 1968. gada vēlēšanās. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņu 1968. gada 6. jūnijā Losandželosā nošāva palestīnietis Sirhans Sirhans, kurš joprojām izcieš mūža ieslodzījumu.

Savukārt viņa tēvoci, ASV prezidentu Džonu Kenediju 1963. gada 22. novembrī Dalasā nogalināja nevis vienpatis, komunistu simpatizētājs Lī Hārvijs Osvalds, bet Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP), uzskata Roberts Kenedijs jaunākais.