foto: Unian/Telegram
Krievija Bahmutā cenšas gūt panākumus, lai 9. maijā būtu kaut neliels iemesls svinībām
Sašauts Krievijas tanks.
Pasaulē
2023. gada 3. maijs, 17:41

Krievija Bahmutā cenšas gūt panākumus, lai 9. maijā būtu kaut neliels iemesls svinībām

Jauns.lv

Vairākkārt neievērojot pašu noteiktos termiņus Bahmutas ieņemšanai, Krievija turpina mest arvien vairāk savu karavīru cīņā Doņeckas reģionā. Galvenais mērķis - atrast kaut vienu iemeslu, lai palepotos Maskavā notiekošajā Uzvaras dienas parādē 9. maijā. Saskaņā ar ASV aplēsēm kopš decembra ir nogalināti aptuveni 20 000 Krievijas karavīru, atsaucoties uz “Politico”, vēsta Sargs.lv.

Krievija katru gadu 9. maijā atzīmē Padomju Savienības uzvaru pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā, un autoritārais līderis Vladimirs Putins ir izmantojis šos svētkus, lai vairotu savu varu. Taču šogad svinības būs nedaudz pieklusinātas, jo V. Putins atcēla parādes Kurskas un Belgorodas apgabalos, kas robežojas ar Ukrainu, un Krievijas okupētajā Krimā. Tā kā Maskava jau otro gadu turpina pilna mēroga karu pret Ukrainu un nekas neliecina par gaidāmo uzvaru, V. Putins cenšas uzvarēt kauju pār Bahmutu, lai 9. maijā varētu to pasniegt kā lielu panākumu.

Taču, ņemot vērā ASV aplēses, ka kopš decembra Ukrainā ir nogalināti 20 000 Krievijas karavīru un vēl 80 000 ir ievainoti, Kijiva ir apņēmības pilna atņemt Putinam jebkādu iespēju sevi atainot kā uzvarētāju.

"Okupanti jau var pretendēt uz Ginesa rekordu termiņu maiņas biežuma ziņā. Pēc tam, kad 1. maijs neizdevās, tas tika pārcelts uz 9. maiju," sacīja Ukrainas armijas Austrumu pavēlniecības pārstāvis Serhijs Čerevatijs, atsaucoties uz Krievijas mēģinājumiem ieņemt Bahmutu.

Lai gan Krievija kontrolē lielāko daļu Bahmutas, S. Čerevatijs sacīja, ka Ukraina joprojām kontrolē pilsētas rietumu daļu un ka apgādes ceļi ir atvērti. Lai gan krievi uz savām pozīcijām ved arvien vairāk karavīru, Kijivas spēki apgalvo, ka notur līniju un pat ir spējuši atgūt daļu teritorijas.

"Neraugoties uz ievērojamiem pretinieka zaudējumiem, kaujā nemitīgi steidzas jaunas "Vāgnera" uzbrukuma grupas, citu privāto kompāniju kaujinieki un desantnieki. Taču ienaidniekam neizdodas pārņemt kontroli pār pilsētu," paziņojumā norādīja Ukrainas Sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Sirskis.

Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs pirmdien žurnālistiem sacīja, ka "kopš decembra, pēc mūsu aplēsēm, Krievija ir cietusi vairāk nekā 100 000 upuru, tostarp vairāk nekā 20 000 bojāgājušo". Dž. Kērbijs sacīja, ka no nogalinātajiem gandrīz puse bija no Kremļa saistītās “Vāgnera” algotņu grupas, "no kuriem lielākā daļa bija Krievijas notiesātie, kas tika iemesti kaujās Bahmutā".

Saskaņā ar ASV Kara izpētes institūta (ISW) analītiskā centra datiem dažas Krievijas pozīcijas Bahmutā ir neaizsargātas pret pretuzbrukumiem, un Ukrainai varētu rasties iespējas. Pagājušajā nedēļā "Vāgnera grupas" finansists un līderis Jevgēņijs Prigožins draudēja izvest savus spēkus no Bahmutas, ja Krievijas militārā pavēlniecība nenodrošinās algotņiem vairāk munīcijas.

Vāgnera kaujiniekiem vajadzēs "organizēti atkāpties vai arī palikt un mirt", ja situācija nekavējoties neuzlabosies, esot paziņojis J. Prigožins.

Pat ja krievi ieņems Bahmutu, kauja turpināsies, jo Ukraina izveidos jaunas aizsardzības pozīcijas ārpus pilsētas centra.

"Tūlīt aiz Bakhmutas mūs gaida jaunas aizsardzības robežas," savā Telegram kanālā paziņoja Ukrainas armijas 46. Gaisa mobilā brigāde, kas cīnās Bahmutā. "Kara darbība no pilsētas apstākļiem pāries uz laukiem."