Čehijas prezidents atkal ķecerīgi izsakās. Šoreiz par Merkeli
Milošs Zemans uzskata, ka Merkele vienkārši vēloties pavadīt kopā ar Putinu vairāk laika, tāpēc viņai prātā bijusi viltība ar uzturēšanos Maskavā 10.maijā.
Pasaulē
2015. gada 30. marts, 14:50

Čehijas prezidents atkal ķecerīgi izsakās. Šoreiz par Merkeli

Jauns.lv

Vācijas kancleres Angelas Merkeles lēmums tomēr apmeklēt Maskavu, kaut arī tikai 10.maijā, ir viltība - kanclere vienkārši grib vairāk laika pavadīt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzskata Čehijas prezidents Milošs Zemans.

Merkele dosies uz Maskavu 10.maijā, "lai viņai būtu vairāk laika sarunām ar Krievijas prezidentu," Čehijas radio sacīja Zēmans, šo soli dēvējot par "politisku viltību". "Uzdrošinos jums apgalvot, ka nevienam no 9.maija viesiem nebūs sarunu ar Vladimiru Putinu, labākajā gadījumā mēs sarokosimies," sacīja prezidents.

Angela Merkele noraidījusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūgumu uz 9.maija svinībām Maskavā, taču būs tur dienu vēlāk, lai  piedalītos ziedu nolikšanā Maskavas kara memoriālā. 

Zemans arī apstiprināja, ka 9.maijā Maskavā vēros armijas parādi. Viņš pateicās PSRS par to, ka čehi nav spiesti runāt vācu valodā un kliegt "Heil, Hitler!" Prezidents atgādināja, ka kaujās par Čehoslovākiju dzīvību zaudējuši 150 000 padomju karavīru, kuru piemiņu viņš grib godināt.

Čehijas prezidentam ir raksturīgi savas domas paust nekautrējoties, ar saviem "trāpīgajiem" izteikumiem un spriedumiem nereti izraisot sašutumu tautiešos. Viņš, būdams kādreizējais komunists, piemēram, uzskata, ka Ukrainai jākļūst "finlandizētai" Ar "finlandizāciju" saprot kādas mazākas valsts ārpolitikas pakļaušanu spēcīgākai kaimiņvalstij apmaiņā pret neatkarības saglabāšanu. Šis termins radies, raksturojot Somijas situāciju pēc Otrā pasaules kara.

Tāpat Zemans, viesojoties Čehijas Radio, izteicās, ka Čehijas valdība ir "sačakarējusi" likumprojektu, nodēvēja Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces par "maitām" un pārtulkoja nosaukumā iekļauto vārdu "pussy" kā "p--a". Rupjās leksikas dēļ čehu nācijā, līdzīgi kā Latvijā, domas par prezidenta atbilstību savam amatam ir plaši apspriests temats kā medijos, tā virtuvēs. Jau īsi pēc stāšanās amatā Milošs Zemans kļuva par "YouTube" zvaigzni, kādā pasākumā ierodoties grīļīgā solī un gandrīz nogāzies, pēdējā brīdī pieturoties pie sienas.

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA