foto: REUTERS/SCANPIX
Krievija pasludina bulgāru žurnālistu Hristo Grozevu par "ārvalstu aģentu"
Bulgāru žurnālists un ilggadīgs Kremļa kritiķis Hristo Grozevs.
Pasaulē
2023. gada 22. aprīlis, 10:31

Krievija pasludina bulgāru žurnālistu Hristo Grozevu par "ārvalstu aģentu"

Jauns.lv/LETA

Krievijas Iekšlietu ministrija piektdien pievienoja bulgāru žurnālistu un ilggadīgu Kremļa kritiķi Hristo Grozevu "ārvalstu aģentu" sarakstam, un tiesa Maskavā izdeva orderi viņa aizturēšanai.

Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Krievijas ''ārvalstu aģentu" sarakstam pievienots kāds, kurš nav Krievijas pilsonis. Grozevs pašlaik neatrodas Krievijā.

Maskava ir pastiprinājusi centienus apspiest opozīciju pēc pilna apjoma iebrukuma Ukrainā pērnā gada februārī. Lielākā daļa neatkarīgo mediju Krievijā ir slēgti vai apturējuši darbību.

53 gadus vecais Grozevs ir vadošais Krievijas žurnālists pētnieciskās žurnālistikas vietnei "Bellingcat" un ir spēlējis svarīgu lomu, šai vietnei izmeklējot opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija saindēšanu.

Saskaņā ar Krievijas likumiem par ''ārvalstu aģentu" var tikt atzīts jebkurš cilvēks "neatkarīgi no pilsonības".

Krievijas varas iestādes pērnā gada beigās iekļāva Grozevu meklējamo personu sarakstā. Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) arī apsūdzējis Grozevu, ka viņš palīdzot Ukrainas izlūkdienestam.

Grozevs ir plaši atspoguļojis Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti" piektdien citēja kāda avota teikto, ka izmeklētāji apsūdz Grozevu par to, ka viņš palīdzējis Krievijas žurnālistam Romanam Dobrohotovam "nelegāli šķērsot robežu". Dobrohotovs ir pētnieciskās žurnālistikas ziņu vietnes "The Insider" dibinātājs.

Pirms Kremļa pilna apjoma iebrukuma Ukrainā "Bellingcat" jau bija izmeklējusi pasažieru lidmašīnas MH17 notriekšanu virs Austrumukrainas 2014. gadā, kurā gāja bojā visi 298 cilvēki šajā lidmašīnā, un apsūdzējusi tajā Krievijas atbalstītos separātistu kaujiniekus. Krievija noliedz, ka būtu iesaistīta šīs lidmašīnas notriekšanā.