foto: imago images / Jens Koehler
Krievijas kuģi gatavoti sabotāžām Ziemeļjūrā kara gadījumā ar rietumiem
Krievu kuģiem "interesē" vēja fermas un zemūdens komunikācijas kabeļi Ziemeļjūrā.
Pasaulē
2023. gada 19. aprīlis, 09:13

Krievijas kuģi gatavoti sabotāžām Ziemeļjūrā kara gadījumā ar rietumiem

Jauns.lv

Krievijai ir programma vēja parku un sakaru kabeļu sabotēšanai Ziemeļjūrā, liecina jaunas liecības, vēsta BBC.

Šī informācija izriet no Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas sabiedrisko raidorganizāciju kopīgas izmeklēšanas. Tajā teikts, ka Krievijai Ziemeļjūrā ir kuģu flote, kas maskējas par zvejas traleriem un pētniecības kuģiem. Tai ir zemūdens novērošanas aprīkojums un tie kartē galvenās vietas iespējamai sabotāžai.

Dānijas pretizlūkošanas virsnieks izmeklēšanā atklāj, ka sabotāžas plāni tiek gatavoti atklāta militārā konflikta ar Rietumiem gadījumā, savukārt Norvēģijas izlūkdienesta vadītājs raidorganizācijām sacīja, ka programma tiek uzskatīta par ļoti svarīgu Krievijai, un tiek kontrolēta tieši no Maskavas.

Raidorganizācijas apgalvo, ka ir analizējušas pārtvertos Krievijas sakarus, kas liecina par tā sauktajiem spoku kuģiem, kas kuģo Ziemeļvalstu ūdeņos, un kuri ir izslēguši raidītājus, lai neatklātu to atrašanās vietu.

Ziņojumā galvenā uzmanība pievērsta Krievijas kuģim ar nosaukumu Admiral Vladimirsky. Oficiāli tas ir ekspedīcijas okeanogrāfijas kuģis jeb zemūdens izpētes kuģis. Taču ziņojumā tiek apgalvots, ka tas patiesībā ir Krievijas spiegu kuģis.

Dokumentālajā filmā izmantots anonīms bijušais Apvienotās Karalistes Karaliskās flotes eksperts, lai vienas misijas laikā izsekotu kuģa maršrutam septiņu vēja parku tuvumā Apvienotās Karalistes un Nīderlandes krastos.

Tajā teikts, ka kuģis palēninās, kad tas tuvojas apgabaliem, kur atrodas vēja parki. Pētījumā teikts, ka tas kuģoja mēnesi ar izslēgtu raidītāju. Kad reportieris ar nelielu laivu piebrauca pie Admiral Vladimirsky, viņu sagaidīja maskā tērpts cilvēks, kurš bija bruņots ar triecienšauteni.

Februārī Nīderlandes izlūkdienesti izdeva neparastu oficiālu brīdinājumu par aktivitātēm, kas varētu liecināt par gatavošanos jūras infrastruktūras pārtraukšanai vai sabotāžai. Valsts militārā izlūkdienesta vadītājs sacīja, ka Ziemeļjūrā netālu no vēja parka konstatēts Krievijas kuģis, kurš kartē jūras gultni. "Mēs redzējām, ka pēdējos mēnešos Krievija mēģināja atklāt, kā darbojas enerģētikas sistēma Ziemeļjūrā. Tā ir pirmā reize, kad mēs to redzam," sacīja ģenerālis Jans Svilenss.

Sensitīvu vietu izlūkošana nav nekas neparasts, un Rietumvalstis, visticamāk, veiks līdzīgas darbības pret Krieviju. Ja konflikts saasināsies visticamāk, būs pieejamas vairākas iespējas. Viena no iespējām varētu būt sakaru sabojāšana vai valstu energosistēmas graušana, lai radītu haosu, vēsta BBC.

Ziņojumā norādīts, ka šādi kuģi bija saistīti ar incidentu uz dienvidiem no Svalbāras pagājušajā gadā, kad tika pārgriezts zemūdens datu kabelis. Kabelis apkalpoja pasaulē lielāko komerciālo zemes staciju satelītsakariem. Norvēģijas policija paziņojusi, ka uzskata, ka aiz sabotāžas bija "cilvēka darbība", taču oficiāli nevienu nav apsūdzējusi.

Pagājušā gada oktobrī policija paziņoja par lielu incidentu Šetlendas salās pēc kabeļa pārrāvuma . Incidents nopietni apgrūtināja saziņu ar cietzemi, un tajā laikā tika vainots, ka to, iespējams, izraisījuši "zvejas kuģi".

Vēl viens  viens nepārprotams un nozīmīgs sabotāžas akts bija Nord Stream cauruļvada daļu iznīcināšana pagājušā gada septembrī, kas paredzēta gāzes transportēšanai no Krievijas uz Eiropu.