foto: AP/Scanpix
Kolumbijā “mostas” draudīgs vulkāns; iedzīvotāji nesteidzas evakuēties
The Nevado del Ruiz vulkāns šī gada 11. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 17. aprīlis, 20:00

Kolumbijā “mostas” draudīgs vulkāns; iedzīvotāji nesteidzas evakuēties

Jauns.lv

Simtiem ģimeņu Kolumbijā nonākušas smagas izvēles priekšā: pamest savas mājas un iztikas līdzekļus vai stāties pretī tuvākajās nedēļās gaidāmā vulkāna izvirduma postījumiem, vēsta laikraksts “CNN”.

Nevado del Ruiz vulkāns, kas ir viena no Kolumbijas augstākajām virsotnēm, atrodas blīvi apdzīvotā lauksaimniecības apgabalā un ir bēdīgi slavens ar to, ka 1985. gadā notikušajā spēcīgajā izvirdumā gāja bojā desmitiem tūkstošu cilvēku.

Kopš 30. marta vulkānam ir izsludināta oranžā trauksmes pakāpe, kas nozīmē, ka "izvirdums ir iespējams dažu dienu vai nedēļu laikā", norāda Kolumbijas Ģeoloģijas dienests.

Ap kalnu dzīvojošie cilvēki tika aicināti evakuēties, vietējām un valsts iestādēm izsludinot ārkārtas stāvokli. Lielākā daļa tuvāko skolu ir atgriezušās pie pandēmijas laikos izstrādātajiem mājas mācību plāniem, un vietējās pašvaldības uzkrāj pirmās palīdzības aptieciņas.

5. aprīlī Kolumbijas prezidents Gustavo Petro pavēlēja brīvprātīgi evakuēt aptuveni 2500 ģimenes, taču daudzi vietējie iedzīvotāji atteicās, sakot, ka viņus vairāk uztrauc nevis iespējamā lavas straume, bet gan tas, ka viņi nevēlas atstāt savus mājokļus un mantas.

Lai gan nav skaidrs, cik daudz ģimeņu kopumā ir evakuējušās, Tolimmas civilās aizsardzības vienības direktors Luiss Fernando Velezs ceturtdien vietējam laikrakstam “El Tiempo” sacīja, ka tikai neliela daļa - 87 cilvēki - ir pametuši savas mājas viņa aģentūras uzraudzībā.

Kalna nogāzes, kas atrodas starp Tolimas un Kaldasas provincēm Kolumbijas centrālajā daļā, ir auglīga augsne vietējiem lauksaimniekiem, kuri apgalvo, ka, atstājot savus lopus, tie tiktu izpostīti.

Kā norāda Smitsona institūta Globālās vulkanisma programmas zinātnieki, Ruiz vulkāna izvirdumi var būt īpaši nāvējoši, jo virsotni pastāvīgi klāj sniega un ledus kārta. Saskaroties ar lavu, sniega kārta un virskārta uzreiz izkustu un pārplūstu kalna nogāzes, veidojot spēcīgas dubļu lavīnas.

Līdzīga traģēdija notika 1985. gada 13. novembrī, vulkāna pēdējā spēcīgā izvirduma laikā, ko Kolumbijā dēvē par Armero traģēdiju. Toreiz, tikai dažas stundas pēc tam, kad Ruiz vulkāns sāka izvirdumu, pār mazo Armero pilsētu plūda dubļu, akmeņu, lavas un ledus ūdens upe. Plūdi dažu minūšu laikā nogalināja vairāk nekā 23 000 cilvēku.