foto: REUTERS/SCANPIX
Boriss Džonsons iegādāsies 400 gadus vecu muižu
Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 15:40

Boriss Džonsons iegādāsies 400 gadus vecu muižu

Jauns.lv

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons par 4,6 miljoniem ASV dolāru gatavojas papildināt savu nekustamo īpašumu portfeli ar vēsturisku lauku muižu, ziņo avoti, kas ir informēti par šo darījumu.

Ir noslēgti līgumi par 400 gadus veco māju Oksfordšīrā, darījumam vajadzētu tikt pabeigtam dažu nedēļu laikā.

Īpašumam ir bagāta vēsture. Tiek uzskatīts, ka 1150. gados karalis Stefans šajā vietā uzcēlis pili ar grāvi, un pašreizējā māja, kurai no trim pusēm joprojām ir apvilkts grāvis, tiek uzskatīta par 1605. gada celtniecību.

Tajā laikā muiža bija augstākā šajā apvidū, bet būvēt māju, kas ir augstāka par vietējo baznīcu, bija slikts padoms. Uzņēmīgi atrisinot šo dilemmu, ģimene, kas to uzcēla, pie vietējās Svētās Agatas baznīcas piebūvēja arī sarkano ķieģeļu torni, kas sniedzas tikai nedaudz augstāk par ēkas fasādi, iepriekš ziņoja "Mansion Global".

Māja, kas raksturota kā "lielisks ģimenes nams ar elastīgu dzīvojamo platību", ar deviņām guļamistabām pēdējo reizi mainīja īpašnieku 1971. gadā, teikts sludinājumā. "Mansion Global" nevarēja noskaidrot, kas pārdod māju un par kādu summu to iegādājās.

Britu premjers Boriss Džonsons ar kundzi Keriju

gallery icon

Džonsons pagājušajā gadā atkāpās no premjerministra amata pēc tā dēvētā "partiju skandāla", taču joprojām ir parlamenta deputāts. Viņš uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

Visā mājoklī valda senatnes šarms, tostarp augsti griesti, lieli vērtņu logi un slēģi, koka paneļi, atklāti kamīni un kaļķakmens grīdas. Īpaši jāatzīmē neoromantiskā mākslinieka Džordža Vornera Allena gleznotais sienas gleznojums.

Braitvelas muižai pieder piecus akrus liela teritorija, kurā ir tenisa korts, 1849. gadā celta viesu māja ar vienu guļamistabu, staļļi un divvietīga garāža. Ir arī mūrēts dārzs, liels dīķis, koki, tostarp kastaņkoks, kā arī augļu koki, teikts sarakstā.

Boriss Džonsons un viņa sieva Kerija

gallery icon

Māja atrodas burvīgajā Brightwell-cum-Sotwell ciematā, 30 minūšu brauciena attālumā no Oksfordas pilsētas, kas slavena ar savu universitāti, kurā Džonsona kungs studēja klasisko literatūru, un 90 minūšu brauciena attālumā uz rietumiem no Londonas centra, kas politiķim ļauj ērti nokļūt līdz parlamenta ēkai.