foto: REUTERS/SCANPIX
Kāpēc nelabvēlīgie laikapstākļi šogad ir bijuši tik postoši un nāvējoši?
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 19:52

Kāpēc nelabvēlīgie laikapstākļi šogad ir bijuši tik postoši un nāvējoši?

Jauns.lv

Pēdējās nedēļas ir neskaitāmas spēcīgas vētras, desmitiem bojāgājušo un veselas pilsētas, kas pārvērstas drupās. Līdz šim 2023. gadā ir saņemti 494 ziņojumi par tornado - gandrīz divreiz vairāk nekā vidēji viena gada laikā, ziņo CNN.

Daudzas no šīm vētrām ir notikušas ārpus "Tornado alejas", kas ietver štatus pāri līdzenumiem. Tornado ir radījis daudzu jūdžu garus postījumus dienvidaustrumu un vidējo rietumu rajonos.

24. martā Misisipi štatā plosījās nāvējošs tornado EF-4, nogalinot vismaz 26 cilvēkus un vairākus desmitus ievainojot. Nedēļu vēlāk vēl viena nāvējošu vētru kārta izpostīja rajonus Litlorkā un Vinnā, Arkanzasas štatā, nogalinot vēl vismaz 32 cilvēkus un atstājot bez pajumtes daudzus citus.

Tad otrdien tajā pašā reģionā mazāk nekā divu nedēļu laikā sākās trešā nāvējošo vētru kārta, kas Misūri štatā prasīja vismaz piecu cilvēku dzīvības.

Šie skaitļi ir satriecoši, tomēr bargo laikapstākļu sezona vēl nebūt nav beigusies.

Bargo laikapstākļu sezona kļūst arvien nāvējošāka

2023. gadā tikai nedaudz vairāk nekā trīs mēnešu laikā spēcīgās vētrās jau ir gājuši bojā vismaz 68 cilvēki. Šis skaitlis ir satriecošs, ņemot vērā, ka vidējais bojāgājušo skaits tornado visa gada laikā ir 71.

Itālijas salu Pantellēriju skar tornado

gallery icon

Viens no iemesliem, kāpēc šis gads ir bijis tik nāvējošs, ir tas, ka daudzas no vētrām ir plosījušās naktī.

Pētījumi liecina, ka nakts tornado ir divreiz nāvējošāks nekā, ja tornado notiek dienas laikā. Tornado ir grūti pamanīt tumsā, bet galvenais iemesls ir tas, ka cilvēki guļ.

"Šķiet, ka brīdinājumu izplatīšanas traucējumi sakrīt ar nakts stundām, jo lielākā daļa cilvēku šajā laikā guļ un nesaņem svarīgo brīdinājuma informāciju," teikts pētījumā.

Vēl viens iemesls, kāpēc ir vairāk nāves gadījumu, ir saistīts ar to, kur šīs vētras notiek. Dienvidaustrumos un Vidējie rietumi ir daudz blīvāk apdzīvoti nekā līdzenumi. Šo vētru ceļā ir vairāk cilvēku.

Dienvidaustrumos ir arī mazāk pagrabu un pazemes patversmju, jo tur ir mitra augsne, kas liek cilvēkiem meklēt patvērumu virs zemes, tādējādi apgrūtinot izdzīvošanu spēcīga tornado gadījumā.

Tornado postījumi Borēnas pilsētā

gallery icon

Kāpēc šis gads ir bijis īpaši aktīvs?

Līdz šim 2023. gadā ir reģistrēti gandrīz 500 tornado, kas ir trešais lielākais tornado skaits pēc 2008. un 2017. gada, skaitot no gada sākuma līdz šim laikam. Un 13 no 15 nedēļām šogad ir bijuši bargi laikapstākļi.

Daļa no iemesliem, kāpēc šis gads ir bijis tik nerimstošs, ir saistīta ar nemitīgo atmosfēras upju plūsmu, kas ir nomocījušas Rietumus.

“Šajās vētrās ir bijis neticami daudz mitruma, daudz sniega, daudz lietus un tornado," teica vētru prognozēšanas centra vadītājs Bils Bantings. “Un tās ir saglabājušas savu intensitāti, virzoties uz austrumiem.”

"Šie ļoti spēcīgie vēja lauki, ļoti spēcīgi virszemes cikloni, kas attīstās, var veicināt paaugstinātu nelabvēlīgu laikapstākļu potenciālu, kad šīs sistēmas virzās tālāk uz austrumiem," sacīja Bunings.

Tornado nodarītie postījumi Tenesī štatā

Vairākiem tornādo otrdien traucoties pāri ASV Tenesī štatam, dzīvību zaudējuši daudzi cilvēki. Desmiti tūkstoši iedzīvotāju palikuši bez elektrības.

gallery icon

Ziema bija silta arī lielā ASV austrumu daļā, tāpēc aukstās frontes veidojās retāk. Aukstāks gaiss parasti kavē nelabvēlīgus laikapstākļus, jo vētrām ir nepieciešams silts gaiss un mitrums, lai tās attīstītos. Siltāka ziemas sezona radīja vairāk apstākļu, kas varēja radīt spēcīgas vētras.

Tradicionālais spēcīgu vētru maksimums ASV ir aprīlī, maijā un jūnijā.

Lai gan var iestāties nogurums no vētrām, šajā gadalaikā parasti notiek visvairāk tornado, un laika apstākļi, visticamāk, būs aktīvi arī turpmākos divus mēnešus.

Klimata pārmaiņas un tornado

Pēdējos gados pētnieki ir novērojuši tornado skaita izmaiņas. Tornado alejā tornado aktivitāte samazinās, bet dienvidaustrumos un Vidējos rietumos tā pieaug.

Saskaņā ar Vētru prognozēšanas centra datiem, tornado novērojumu skaits pieaug visā dienvidu reģionā, un Misisipi grāfistē pēdējo 20 gadu laikā tas ir vislielākais pieaugums.

Līdz šim ir bijis ļoti maz pierādījumu par to, kā klimata pārmaiņas varētu ietekmēt spēcīgas vētras un tornado. Taču nesen veikts pētījums liecina, ka rotējošas pērkona vētras nākotnē varētu būt biežākas un intensīvākas, jo planētas sasilšanu izraisošais piesārņojums turpina paaugstināt globālo temperatūru.

Tas arī liecina, ka mainīsies šo postošo vētru norises vieta, kā arī agrāk sāksies tornado sezona.