foto: EPA/Scanpix
"The Washington Post": ASV slepeno dokumentu publiskotājs strādājis militārajā bāzē
Pentagona ēka ASV Virdžīnijas štata Ārlingtonā
Pasaulē
2023. gada 13. aprīlis, 09:41

"The Washington Post": ASV slepeno dokumentu publiskotājs strādājis militārajā bāzē

Jauns.lv/LETA

Cilvēks, kurš nopludināja ASV slepenos dokumentus, strādāja militārajā bāzē un publiskoja valsts noslēpumus paziņu grupā tērzēšanas platformā "Discord", vēsta laikraksts "The Washington Post".

Laikraksts trešdien ziņoja, ka dokumentus nopludinājis vientuļš jauns vīrietis, kurš ir ieroču entuziasts. Viņš tos publicējis "Discord" grupā, kurā ietilpst aptuveni 25 cilvēki, kurus vieno mīlestība uz ieročiem un militāro aprīkojumu. "The Washington Post" atsaucās uz dokumentu nopludinātāja draugu, kurš arī ir minētajā grupā.

Draugs intervijā laikrakstam sacīja, ka neatklās varasiestādēm dokumentu publiskotāja identitāti vai atrašanās vietu.

Šis cilvēks, kura pseidonīms internetā ir "OG", sāka publicēt ziņas "Discord" grupā pagājušajā gadā, izmantojot militāro žargonu. Sekojošajos mēnešos "OG" publicēja ziņas, kurās, kā izskatās, pārrakstīja slepenu informāciju no ASV dokumentiem, ziņo "The Washington Post".

"OG" rakstīja, ka publicē informāciju no slepeniem izlūkošanas dokumentiem, kurus atnesis mājās no darba militārajā bāzē.

""OG" apgalvoja, ka viņš vismaz daļu savas dienas pavada apsargātā iestādē, kur aizliegti mobilie telefoni un citas elektroniskās ierīces, kuras var izmantot, lai dokumentētu slepeno informāciju, kas atrodas valdības datortīklos," raksta "The Washington Post".

"Discord" preses pārstāvis svētdien telekanālam CNN sacīja, ka uzņēmums sadarbojas ar tiesībsargājošajām iestādēm, bet no plašākiem komentāriem atturējās.

CNN ziņoja, ka "Discord" forums, kurā publicējās "OG", pazudis no interneta pagājušajā nedēļā, kad plašāka sabiedrība uzzināja par ASV slepeno dokumentu noplūdi.

Daļu no dokumentiem "Discord" lietotāji pēc tam publicēja citos forumos, bet citi pauda viedokli, ka šie dokumenti, visticamāk, nav īsti.

Pirmais saikni starp nopludinātajiem dokumentiem un diviem "Discord" forumiem atklāja pētnieciskās žurnālistikas centrs "Bellingcat".

"Discord" apgalvo, ka tam ir aptuveni 150 miljoni ikmēneša lietotāju, un tā popularitāte pieauga koronavīrusa pandēmijas laikā.