foto: Ekrānuzņēmums
Vājprātīga nežēlība. Krievu okupanti izplata video, kurā nogriež galvu gūsteknim
Krievu okupanti Ukrainā pastrādā prātam neaptveramas zvērības.
Pasaulē
2023. gada 12. aprīlis, 11:07

Vājprātīga nežēlība. Krievu okupanti izplata video, kurā nogriež galvu gūsteknim

Jauns.lv

Sociālajos tīklos Krievijas kara atbalstītāju profilos 11. aprīļa vakarā publicēti prātam neaptverami video. Vienā no tiem redzams, kā, visticmāk, krievu okupants dzīvam ukraiņu gūsteknim nogriež galvu.

Video, šķiet, ir par atsevišķiem notikumiem – viens no tiem, iespējams, ir filmēts pavisam nesen, bet otrs, pēc tajā redzētā lapotnes daudzuma, izskatās, ka filmēts vasarā.

Pirmo video, kas 8. aprīlī tika ievietots prokrieviskā sociālo mediju kanālā, it kā nofilmēja "Vagner" grupas krievu algotņi, un šķiet, ka tajā redzami divu ukraiņu karavīru līķi, kuriem nogrieztas galvas. Ķermeņi guļ zemē blakus iznīcinātam militārajam transportlīdzeklim.

Videoklipa aizkadrā ir dzirdama balss, skaņa šķietami izkropļota, lai neļautu identificēt runātāju.

"(Bruņumašīnu) sadragāja mīna," saka krieviski runājoša persona.

Acīmredzot, vēršoties pie nogalinātajiem ukraiņu karavīriem, balss smejoties turpina: "Viņi viņus nogalināja. Kāds pienāca pie viņiem. Viņi pienāca un nogrieza viņiem galvas."

Video redzams, ka mirušajiem ukraiņu karavīriem arī nogrieztas rokas.

Krievijas sociālo mediju kontos teikts, ka video tika uzņemts Ukrainas austrumos netālu no Bahmutas, kur jau daudzus mēnešus notikušas kara sīvākās kaujas, kurās lielā mērā ir iesaistīti "Vagner" algotņi. Tomēr precīzi identificēt videoklipu filmēšanas vietu nav iespējams.

Otrais video, kas tika ievietots "Twitter" un ir ļoti aizmiglots, šķiet, ir filmēts vasarā, jo uz zemes ir daudz augu. Tajā it kā redzams, kā krievu kaujinieks ar nazi nogriež galvu Ukrainas karavīram. Balss video sākumā liecina, ka upuris, iespējams, vēl bija dzīvs, kad sākās slaktiņš.

Okupants ar nazi griež gulošajam gūsteknim nost galvu, kas aiz sāpēm kliedz.

Apkārt sastājušies vairāki cilvēki, kas uzmundrina cilvēku ar nazi: "Strādājam, puiši. Griez nost, bļ**. Lauz viņam mugurkaulu.

Kas ir, nekad neesi pauri griezis? Līdz galam, bļ**."

Fonā radiosakaru sarunās dzirdams pazīšanās signāls "Varjag".

Kad galva ir nogriezta, vīrietis, kas notikušo filmē, saka: "Maisā viņu nah**. Un aizsūtīt komandierim."

Neilgi pēc video parādīšanās Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska galvenais padomnieks Andrijs Jermaks tviterī rakstīja: "Par visu būs jāatbild." Oficiālais Ukrainas valdības "Telegram" kanāls paziņoja, ka tviterī ir tieša atsauce uz "citu krievu publicētu brutālā slepkavības video".

Ukrainas Drošības dienests uzsācis izmeklēšanu

Ukrainas Drošības dienests sācis pirmstiesas izmeklēšanu par video ar brutālo nāvessodu Ukrainas karavīram.

Likumsargi uzsācis lietu saskaņā ar 2. daļas 438 pantu (kara likumu un paražu pārkāpumu) Ukrainas Kriminālkodeksā.

"Mēs atradīsim šos necilvēkus. Vajadzības gadījumā mēs tos dabūsim no jebkuras vietas, lai kur viņi atrastos: no pagrīdes vai no citas pasaules. Taču viņi noteikti tiks sodīti par to, ko viņi ir izdarījuši," uzsvēra Ukrainas drošības dienesta vadītājs Vasīlijs Maļuks.

Krievija izmanto video ar nāves sodu Ukrainas karavīriem, lai atturētu no vēlmes padoties

Krievija publicē nežēlīgus video ar Ukrainas karavīru nāvessodu izpildi, lai iebiedētu ukraiņus un savus karavīrus. Tādējādi Krievijas vadība vēlas atturēt iebrucējus no vēlmes padoties, norādījis Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrejs Jusovs.

"Šādas politikas mērķis jo īpaši ir mēģinājums demoralizēt un sēt paniku Ukrainas aizsardzības spēkos, kas viņiem neizdodas. Tāpat šādu publisku zvērību mērķis ir iebiedēt savus kaujiniekus. Jūs nedomājat padoties gūstā, jo ukraiņi darīs ar jums to, ko mēs darām ar Ukrainas gūstekņiem," paziņoja Jusovs.

"Vagner" algotņi turpina pastrādāt kara noziegumus

Pirmdien ASV Kara izpētes institūts (ISW) paziņoja, ka "Vagner" algotņi "turpina pastrādāt kara noziegumus, nogriežot galvas Ukrainas karavīriem Bahmutā", atsaucoties uz prokrievisko sociālo mediju vietnēs kopīgoto fotoattēlu, kurā redzama nogriezta un uz mieta uzdurta galva, kas, visticamāk, piederējusi ukraiņu karavīram.

ISW ziņoja par līdzīgiem incidentiem Popasnā, Luhanskas apgabalā, kur arī agrāk darbojās "Vagner" karaspēks.

Daži prokrieviskie sociālo mediju konti liecina, ka par galvas nogriešanu atbildīgi ir Ukrainas spēki, cenšoties slēpt identifikāciju. Tas sasaucas ar līdzīgu apgalvojumu, ko janvārī izteica "Vagner" boss Jevgēņijs Prigožins pēc tam, kad viņa kaujinieki netālu no Bahmutas atrada līķus ar nogrieztām rokām un galvām.

Šī nav pirmā reize, kad krievu okupanti Ukrainā pastrādā prātam neaptveramas slepkavības, nežēlīgi nogalinot ukraiņu karagūstekņus. 2022. gada jūlija beigās soctīklos parādījās video, kurā okupanti ar papīra nazi nogrieza kādam citam militārās drānās tērptam vīrietim sēkliniekus.