foto: REUTERS/SCANPIX
ASV apšauba Ukrainas pretuzbrukuma panākumus
Ukrainas dienesta biedrs redzams tranšejā pie pozīcijas frontes līnijā, turpinoties Krievijas uzbrukumam Ukrainai, netālu no Ukrainas pilsētas Bahmutas 2023. gada 10. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 11. aprīlis, 13:44

ASV apšauba Ukrainas pretuzbrukuma panākumus

Jauns.lv

Ukrainas problēmas ar karaspēka, munīcijas un tehnikas uzkrāšanu var novest pie tā, ka militārpersonas "ievērojami atpaliks" no gaidāmā pretuzbrukuma sākotnējiem mērķiem.

Tā vēsta "The Washington Post", atsaucoties uz internetā "nopludinātājiem" Pentagona slepenajiem militārajiem dokumentiem, raksta UNIAN.

Ukrainai neiepriecinošais, "pilnīgi slepenais" vērtējums datēts ar šā gada februāra sākumu.

Šis izlūkdienesta vērtējums kardināli atšķiras no oficiālajiem ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas paziņojumiem par Ukrainas armijas kaujas spējām.

"Nopludinātais" dokuments prognozē pieticīgus panākumus Ukrainas nākotnes pretuzbrukumā. Tiek norādīts, ka Kijivas stratēģija ir atkarot teritorijas austrumos un virzīties uz dienvidiem, lai pārrautu Krievijas sauszemes koridoru uz Krimu.

Tomēr ASV izlūkdienests prognozē, ka Krievijas aizsardzības nocietinājumi apvienojumā ar "pastāvīgiem trūkumiem munīcijas sagatavošanā un piegādēs no Ukrainas puses, domājams, apgrūtinās virzību uz priekšu un novedīs pie upuru skaita palielināšanās".

Dokumentā izklāstītā informācija iegūta ar aģentu un radiotehniskās izlūkošanas palīdzību, iespējams, izmantojot slepenas metodes, ko izmanto CIP un Nacionālās drošības aģentūra. Resoru oficiālās personas no komentāriem atteicās.

Izlūki norādījuši, ka Ukraina diez vai spēs atkarot tikpat daudz teritorijas, cik Kijiva bija atkarojusi pagājušajā rudenī satriecoša izrāviena laikā valsts austrumos un dienvidos, ziņo avoti.

Anonīmas ASV amatpersonas paziņojušas, ka pēc iepazīšanās ar "nopludinātā" dokumenta informāciju amerikāņu ierēdņi veikuši sarunas ar Ukrainas pusi, lai pārliecinātos, ka Kijivas ambīcijas uzbrukumā atbilst viņa iespējām. Šīs sarunas it kā notikušas marta vidū telefonsarunas laikā starp ģenerāli Marku A. Miliju, ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiku Salivanu, ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu un viņu Ukrainas kolēģiem.

Avoti apgalvo, ka visas puses no šīm sarunām izgājušas ar sajūtu, ka Ukraina sāk saprast ierobežojumus tam, ko tā var sasniegt ofensīvā. ASV skeptiski vērtē iespēju pārraut okupantu sauszemes koridoru uz Krimu, taču cer, ka okupantu loģistika tiks iznīcināta.

Pentagona dokumentu noplūde

7. aprīlī virkne ASV mediju ziņoja par vērienīgu datu noplūdi attiecībā uz Ukrainas pretuzbrukumu. Dokumenti saturēja datus par Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām un ASV sagrozītos vērtējumus par Ukrainas un Krievijas zaudējumiem.

Sabiedrotie ir pārliecināti, ka "nopludināšanu" organizējusi Krievija. Pentagons jau sācis meklēt "kurmi". CNN rakstīja, ka Ukraina it kā mainījusi savus plānus attiecībā uz militārajām operācijām pēc šo dokumentu publiskošanas.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

gallery icon
35

Helikoptera avārijā Kijivas apgabalā bojā gājis Ukrainas iekšlietu ministrs

Helikoptera avārijā Kijivas apgabala austrumos trešdienas rītā bojā gājuši 16 cilvēki, tostarp Ukrainas Iekšlietu ministrijas vadība un divi bērni, ziņo ...

gallery icon
11