Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Par blogera uzspridzināšanu Krievijā meklē jaunu sievieti. Kas par viņu ir zināms?
foto: VIA REUTERS
Eksplozijas vieta.
Pasaulē

Par blogera uzspridzināšanu Krievijā meklē jaunu sievieti. Kas par viņu ir zināms?

Jauns.lv

Vakar, 2. aprīlī, Sanktpēterburgā “militārā korespondenta” Vladlena Tatarska (īstajā vārdā Maksims Fomins) “radošajā vakara” eksplodēja spridzeklis. Sprādzienā gāja bojā pats Tatarskis, bet vairāk nekā 30 cilvēki tika ievainoti. Tikmēr Krievijas tiesībsargājošās iestādes uzsākušas iespējamā vaininieka meklēšanu. Par tādu tiek uzskatīta jauna sieviete, kas bojā gājušajam Tatarskim uzdāvināja statueti, kas eksplodēja, vēsta “Meduza”.

Par blogera uzspridzināšanu Krievijā meklē jaunu s...

Sprādziens notika dažas minūtes pēc tam, kad apmeklētāja, kura iepazīstināja sevi kā Nastja, uzdāvināja Tatarskim dāvanu. Izmeklētāji uzskata, ka figūriņā varētu būt bijusi radiovadāma improvizēta sprāgstviela ar triecienelementiem ar jaudu no 100 līdz 200 gramiem trotila ekvivalenta. Tiek uzskatīts, ka meitene pirms sprādziena izgājusi no kafejnīcas. Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pēc panta par slepkavību.

Sākotnēji plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija , ka sprādzienā aizdomās turētā ir Ivanofrankivskā dzimusī Marija Jaruna. Vēlāk “Meduza” avoti Krievijas tiesībsargājošajās iestādēs ziņoja, ka Tatarska slepkavības lietā tika meklēta 1997.gadā dzimusī Sanktpēterburgas iedzīvotāja Darja Trepova, kā arī viņas vīrs Dmitrijs Rilovs.

“Fontanka” publicēja fotogrāfijas no tikšanās, kurā attēlota aizdomās turamā. Medijs publicēja arī ierakstu no novērošanas kamerām, kurā redzams, kā meitene ienes kafejnīcā kastīti ar figūriņu.

Izmeklētāji veikuši kratīšanu adresēs, kas saistītas ar Trepovu. "Interfax" jau paziņoja , ka aizdomās turētā ir aizturēta, tomēr vēlāk šī informācija tika noliegta. Saskaņā ar dažādiem avotiem drošības spēki aizturējuši Trepovas māti un  māsu uz nopratināšanu.

Kā izmeklētājiem pavēstījusi aizdomās turētā māte Astra Trepova, viņa savu meitu redzējusi svētdienas pēcpusdienā īsi pirms sprādziena, taču neko dīvainu viņas uzvedībā nav pamanījusi.

Darja Trepova, raksta “Baza”, Sanktpēterburgas feministu un politisko aktīvistu vidū ir pazīstama kā "Daša Tikovka" (viņas “Twitter” profils ir ar šādu vārdu). Iepriekš viņa strādāja par pārdevēju “vintage” apģērbu veikalā. Pirms kāda laika viņa no Sanktpēterburgas devās uz Maskavu, bet sprādziena priekšvakarā atgriezās pilsētā. Pēc provizoriskiem datiem, 2.aprīļa vakarā viņa grasījās izlidot no Krievijas.

Saskaņā ar cilvēktiesību projekta “OVD-Info” informāciju, Krievijas policija Darju Trepovu un Dmitriju Rilovu aizturēja pretkara mītiņā 2022. gada 24. februārī. Rilovs ir Libertāriešu partijas Sanktpēterburgas nodaļas biedrs. Kā norādījuši partijas pārstāvji, Trepovas vīrs tagad atrodas emigrācijā un “viņam nav nekāda sakara ar sprādzienu”.

Meduza vēsta, ka Telegram kanālam “Agenstvo” izdevies aprunāties ar diviem Trepovas draugiem. Viņi atklāja, ka Darja neatbalsta karu Ukrainā, bet nepieturējās pie radikāliem uzskatiem. Viņuprāt, Trepovas laulība bijusi tikai fasāde. “Es zinu, ka viņai bija vīrs, bet, cik man zināms, kāzas bija joku dēļ, un viņi nesazinājās. Vismaz pēdējo sešu mēnešu laikā viņa viņu nav pieminējusi,” sacīja viens no sarunu biedriem.

Anonīmais telegrammas kanāls "VChK-OGPU", kas saistīts ar tiesībaizsardzības iestādēm, publicēja Darijas Trepovas un viņas drauga sarakstes fragmentus. Esot pēc sprādziena viņa slepenā tērzēšanā ierakstījusi "Es varēju tur nomirt. Būtu labāk, ja es tur nomirtu. Mani apmānīja."

Arī Dmitrijs Rilovs norādījis, ka viņa sieva ir izmantota un apmānīta. "Esmu pilnīgi pārliecināts, ka viņa nekad nebūtu varējusi kaut ko tādu paveikt viena pati. Jā, kopā ar Darju mēs patiešām neatbalstām karu Ukrainā, taču uzskatām, ka šāda rīcība ir nepieņemama,” viņš sacījis komentārā SVTV ziņām. "Mana sieva tika izmantota, jo viņa nekad nenogalinātu."

Telegram kanāls “Mash on the Moika” raksta , ka Trepovu it kā savervējuši "ukraiņu žurnālisti". Pati meitene esot draugiem stāstījusi, ka no dažiem žurnālistiem saņēmusi uzdevumus, kas galvenokārt saistīti ar paku pārsūtīšanu no rokas rokā. Šo rīkojumu izpildei viņai tiek nosūtīti naudas pārvedumi.

Krievijas Iekšlietu ministrija Dariju Trepovu iekļāvusi meklēto sarakstā.