foto: Amanda Andrade-Rhoades / Pool vi/ Vida Press
ASV ģenerālis nosauc trīs valstis, kas pasaulē vairākas desmitgades sagādās problēmas
Marks Milijs.
Pasaulē
2023. gada 30. marts, 10:11

ASV ģenerālis nosauc trīs valstis, kas pasaulē vairākas desmitgades sagādās problēmas

Jauns.lv

ASV Apvienotās štāba priekšnieku padomes priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs pavēstījis, ka trīs valstis ilgus gadus radīs problēmas pasaules drošībai. “Mēs runājam par Krieviju, Ķīnu un Irānu,” pavēstīja Milijs.

Kā ziņo Amerikas balss, viņš ar šādu paziņojumu nāca klajā trešdien, 29. martā, ASV Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejā notikušajā uzklausīšanā par aizsardzības budžetu 2024. finanšu gadam. Ģenerālis arī uzsvēra, ka viņu satrauc Krievijas un Ķīnas attiecības.

"Mēs redzam, ka tās apvienojas. Es to nesauktu par īstu aliansi šī vārda tiešajā nozīmē, bet mēs redzam, ka viņi apvienojas, un Irāna ir trešā. Tāpēc es domāju, ka šīs trīs valstis kopā radīs problēmas daudzu gadu garumā. Īpaši Krievija un Ķīna to spēju dēļ,” skaidroja Milijs.

Viņaprāt, Ķīnai un Krievijai ir līdzekļi, lai apdraudētu ASV intereses.

"Pēdējos 80 gadus nav bijis karš starp lielvalstīm galvenokārt ASV bruņoto spēku, kā arī mūsu sabiedroto un partneru spēju dēļ. Tāpēc mums ir jāpaliek visspēcīgākajai valstij,” norādīja Milijs.

Pēc ASV Apvienotās štāba priekšnieku padomes priekšsēdētāja teiktā, ASV ģeostratēģiskais izaicinājums numur viens ilgtermiņā ir Ķīna. Viņš arī pauda bažas par Pekinas kodolprogrammu.

"Iespējams, mēs neko nevaram darīt, lai apturētu, palēninātu, izjauktu, aizliegtu vai iznīcinātu Ķīnas kodolieroču attīstības programmu, ko viņi ir plānojuši nākamajiem 10 līdz 20 gadiem. Ir ļoti maz ārējo sviru, lai to novērstu. Tomēr var būt kādas ekonomiskās sviras," sacīja ģenerālis.

Viņš precizēja, ka Ķīnas mērķis ir panākt un militāri pārspēt ASV, un tas ir "tiešām satraucoši". ASV būs " jātiek uz priekšu, un tas nodrošinās mieru".

Turklāt drauds pasaules drošības stabilitātei, pēc ģenerāļa, ir Krievija.

"Mēs atbalstām Ukrainu un NATO alianses austrumu flangu. Šī cīņa ir ne tikai Ukrainas, bet arī ASV interesēs, lai aizsargātu sistēmu, kas pēdējo astoņu desmitgažu laikā novērsa lielvalstu karu," piebilda Milijs.

Viņš arī pieminēja Irānu, norādot, ka tai būtu nepieciešami tikai daži mēneši, lai ražotu īstu kodolieroci.