foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video.
Putins plāno kodoltriecienu Lietuvai un Polijai no Baltkrievijas: vēsturnieks nosauc termiņus
Krievu amerikāņu vēsturnieks Jurijs Felštinskis (no labās).
Pasaulē
2023. gada 29. marts, 06:07

Putins plāno kodoltriecienu Lietuvai un Polijai no Baltkrievijas: vēsturnieks nosauc termiņus

Jauns.lv

Kremļa diktators Vladimirs Putins plāno pārvietot kodolieročus nevis, lai draudētu Rietumiem, bet trieciena izdarīšanai pa Lietuvu un Poliju.

Pārliecību par to izteica vēsturnieks Jurijs Felštinskis, norādot, ka NATO atbildes rīcība var pilnībā noslaucīt no zemes virsas Baltkrieviju kā valsti, vēsta UNIAN.

"Draudēt ar kodolieročiem var no Krievijas. Un Krievija šo lietu pietiekami konsekventi un vairākkārt ar regularitāti tiražē. Tāpēc, lai Rietumiem vai Eiropai draudētu ar kodolieročiem, nav nepieciešams tos pārsviest uz Baltkrieviju. To pārmet vienā vienīgā gadījumā - kodoltrieciena izdarīšanai. Es paziņoju pilnīgi atbildīgi, ka ne vēlāk kā šā gada septembrī no Baltkrievijas pa Lietuvu un Poliju tiks izdarīti kodoltriecieni, ja Rietumi nerīkosies preventīvi šajā virzienā," viņš paziņoja.

Pēc Felštinska domām, vienīgais iemesls, kāpēc Putins neanektē Baltkrieviju, ir nodoms to izmantot kā placdarmu kodoltrieciena izdarīšanai.

"Ja pastāvēja kaut kādas sarkanās līnijas, kuras Putinam nebūtu jāpāriet vai kuru pāreja nozīmē burtiski katastrofālas sekas Eiropai, tad, lūk, šī sarkanā līnija jau Putinam ir pārejoša," norādīja vēsturnieks.

Viņš ir pārliecināts, ka, reaģējot uz kodoltriecienu no Baltkrievijas, tā tiks vienkārši iznīcināta.

Krievijas kodolieroči Baltkrievijā

25. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par nodomu izvietot taktiskos kodolieročus Baltkrievijā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrejs Jusovs paziņojis, ka Putins izmanto kodolšantāžu tāpēc, ka cieš sakāvi kaujas laukā.