foto: AFP/Scanpix
Boriss Džonsons iekūlies nopietnās politiskās nepatikšanās
Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.
Pasaulē
2023. gada 27. marts, 13:44

Boriss Džonsons iekūlies nopietnās politiskās nepatikšanās

Jauns.lv

Trešdienas, 22. marta, pēcpusdienu Boriss Džonsons pavadīja, konservatīvo un opozīcijas deputātu komitejai rūpīgi iztaujājot viņu par vairākiem pulcēšanās pasākumiem Dauningstrītā, kas notika laikā, kad Apvienotajā Karalistē bija izsludināti ierobežojumi koronavīrusa pandēmijas dēļ, ziņo CNN.

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs vairāk nekā trīs stundas tika iztaujāts parlamentārajā komitejā, kas izmeklē, vai viņš apzināti maldinājis parlamentu par Covid-19 vadlīniju un noteikumu pārkāpumiem laikā, kad viņš vadīja valsti.

Kamēr Lielbritānijas sabiedrība ievēroja valstī izsludinātos noteikumus, lai ierobežotu koronavīrusa pandēmijas izplatību, tā laika valsts premjerministra mājvietā darbinieki regulāri pulcējās uz ballītēm.

Konservatīvo un opozīcijas deputātu komiteja bijušajam Lielbritānijas premjeram neuzdeva jautājumus par to, vai viņš maldināja Parlamentu, jo visi zina, ka viņš to darīja, kā arī Džonsons pats to atzīst.

Policija izsniedza vairāk nekā 100 naudas sodus personām, kas ierobežojumu laikā atradās Dauningstrītā.

Pēc sīki izstrādāta ziņojuma, ko sagatavojis augsta ranga civildienesta ierēdnis, Džonsons ir uzņēmies pilnu atbildību par to, kas viņa vadībā tobrīd notika nepareizi.

Britu premjers Boriss Džonsons ar kundzi Keriju

gallery icon

Jautājums ir par to, vai Džonsons tajā laikā zināja, ka sniedz nepatiesu paziņojumu Parlamentam, kad viņš 2021. gada decembrī teica, ka vadlīnijas un noteikumi ir ievēroti visu laiku.

Karstā apmaiņa starp Džonsonu un komitejas locekļiem ir svarīga, jo tieši šie septiņi deputāti, no kuriem četri ir konservatīvie, izlems, vai Džonsonos apzināti maldināja Parlamentu un kāds sods viņam būtu jāsaņem. Maigākajā gadījumā varētu pietikt ar pazemojošu atvainošanos.

Pat ja Džonsona politiskā karjera ir beigusies, viņš joprojām spēj izraisīt šķelšanos Apvienotās Karalistes valdošajā partijā. 

Boriss Džonsons un viņa sieva Kerija

gallery icon