foto: EPA/Scanpix
ASV atslepenos izlūkošanas informāciju par Covid-19 izcelsmi
Pasaulē
2023. gada 21. marts, 11:50

ASV atslepenos izlūkošanas informāciju par Covid-19 izcelsmi

Jauns.lv/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien parakstījis likumu, kas izlūkdienestiem liek atslepenot iespējami vairāk informācijas par Covid-19 izcelsmi, arī par potenciālo saistību starp pandēmiju un laboratoriju Uhaņā, Ķīnā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mums ir jātiek skaidrībā par Covid-19 izcelsmi, arī iespējamo saistību ar Uhaņas Virusoloģijas institūtu," teikts Baidena paziņojumā.

"Mums ar Kongresu ir kopīgs mērķis - publiskot iespējami vairāk informācijas par Covid-19 izcelsmi," sacīja ASV prezidents, piebilstot, ka visa informācija atklāta netiks, jo tas var kaitēt nacionālajai drošībai.

ASV Pārstāvju palāta šomēnes nobalsoja par ASV izlūkošanas informācijas atslepenošanu attiecībā uz Covid-19 izcelsmi.

Likumprojektu atbalstījis arī Senāts.

Kā paziņojis Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs, FIB uzskata, ka Covid-19 pandēmiju, visticamāk, izraisīja negadījums laboratorijā Uhaņā, Ķīnā.

ASV laikraksti pirms dažām nedēļām, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja, ka arī ASV Enerģētikas ministrija atzinusi - Covid-19 pandēmiju, visticamāk, izraisīja noplūde Ķīnas laboratorijā.

Tiesa gan, ASV izlūkošanas kopienā citas struktūras uzskata, ka vīruss radies dabīgā ceļā.

Pekina kategoriski noliedz varbūtību, ka globālo pandēmiju būtu izraisījusi noplūde Uhaņas laboratorijā pētījumu gaitā.

Vīrusa izcelsmi izmeklējusi arī Pasaules veselības organizācija (PVO). Februāra vidū izmeklēšanas otrā fāze tika apturēta, jo bija radušās problēmas ar datu ieguvi Ķīnā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās