foto: AFP/Scanpix
FOTO: NASA parāda jaunos astronautu skafandrus ceļojumam uz Mēnesi
Tērpi, ko Artemīdas astronauti valkās uz Mēness, izskatīsies ļoti atšķirīgi no agrākajiem lielgabarīta skafandriem.
Pasaulē
2023. gada 16. marts, 17:34

FOTO: NASA parāda jaunos astronautu skafandrus ceļojumam uz Mēnesi

Jauns.lv

Lielie, pufīgie baltie mēness skafandri, ko pirms pusgadsimta valkāja Nīls Ārmstrongs un viņa kolēģi “Apollo” misijā uz Mēnesi, ir izgājuši no modes. Mēness augstā mode tagad prasa kaut ko piemērotāku un ērtāku vīriešiem un sievietēm. Jaunākie Mēness ceļotāju skafandri tika prezentēti Džonsona kosmosa centrā Hjūstonā, ko medijiem un studentiem rīkoja Teksasā bāzētais uzņēmums “Axiom Space”, ar kuru NASA ir noslēdzis līgumu, lai izveidotu skafandrus “Artemīdai”, “Apollo” Mēness programmas pēctecim.

NASA vadītājs Bils Nelsons sacīja, ka jaunie skafandri "pavērs iespējas lielākam skaitam cilvēku izpētīt un vadīt zinātni uz Mēness nekā jebkad agrāk."

Tērpi, ko Artemīdas astronauti valkās uz Mēness, izskatīsies ļoti atšķirīgi no agrākajiem lielgabarīta skafandriem.

Axiom jaunie kostīmi ir funkcionālāki un elastīgāki nekā vecie “Apollo” ar kostīmi ar lielāku kustību amplitūdu. Tie arī ir pieejami dažādos izmēros.

Tie ir izstrādāti tā, lai tie būtu piemēroti pēc iespējas plašākam potenciālo valkātāju lokam, kas atbilst vismaz 90% ASV vīriešu un sieviešu populācijas, sacīja NASA. Tie arī iekļaus sasniegumus dzīvības uzturēšanas sistēmās, spiediena apģērbos un aviācijas elektronikā.

Precīzs kostīmu izskats tomēr paliks stingri sargāts komercnoslēpums. Eksponētajiem bija ārējais slānis, kas bija ogles pelēks ar oranžām un zilām svītrām un Axiom logotips uz krūtīm, kas paredzēts, lai aizklātu Axiom patentēto ārējā auduma dizainu.

NASA jaunie astronautu kostīmi ceļojumam uz Mēnesi

"Axiom" jaunie kostīmi ir funkcionālāki un elastīgāki nekā vecie “Apollo” ar kostīmi ar lielāku kustību amplitūdu. Tie arī ir pieejami ...

gallery icon

Uzņēmums paziņoja, ka kostīmi, ko astronauti valkās uz Mēness dienvidu pola, būs balti, jo tā ir vislabākā krāsa, lai atzstarotu saules gaismu uz Mēness virsmas un aizsargātu valkātāju no liela karstuma.

NASA trešdien, 15. martā, prezentēja pirmo prototipu jaunizveidotajam nākamās paaudzes skafandram, kas īpaši pielāgots un pielāgots astronautiem, kuri tuvāko gadu laikā varētu atgriezties uz Mēness virsmas.

Kā zināms, decembrī veiksmīgi tika pabeigta misija “Artemis 1”. NASA jaudīgās nākamās paaudzes raķete un tās “Orion” kosmosa kuģis bez apkalpes devās testa lidojumā ap Mēnesi un atpakaļ.

NASA un Kanādas Kosmosa aģentūra plāno paziņot par četriem astronautiem, kas izvēlēti lidot jau nākamajā gadā “Artemis 2”. Ja tas būs veiksmīgs, tas pavērs ceļu plānotajai “Artemis 3” astronautu ekspedīcijai uz Mēness virsmu - pirmo reizi uz Mēness dienvidu polu. Misijā plānots nosūtīt arī sievieti.

NASA sola, ka turpmākajās Artemīdas misijās tiks iekļauta pirmā krāsainā persona uz Mēness.

Programma, kas nosaukta Apollona dvīņumāsas vārdā, galu galā ir vērsta uz ilgtspējīgas Mēness bāzes izveidi, kas būtu atspēriena punkts Marsa turpmākajai izpētei.