Pasaulē
2023. gada 16. marts, 09:52

ASV gatavo Ukrainu spēcīgam pretuzbrukumam

Jauns.lv

ASV un pārējie rietumu sabiedrotie gatavo Ukrainas bruņotos spēkus pavasara pretuzbrukumam, raksta “Politico”. Tiek ziņots, ka pretuzbrukums gaidāms maija beigās. Neatkarīgi no Kijevas stratēģijas kaujas laukā, ASV vēlas, lai Ukrainas karavīriem būtu ieroči un munīcija pietiekošā daudzumā, kas tiem nepieciešami cīņas turpināšanai.

Uz Ukrainu jau nosūtītas simtiem rietumu tanku un bruņumašīnu, tostarp pirmo reizi astoņas bruņumašīnas, kas spēj būvēt tiltus un ļaut karaspēkam šķērsot upes, raksta “Politico”.

Amerikas un Eiropas sabiedrotie arī pārvieto milzīgu daudzumu munīcijas un 155 mm artilērijas lādiņu, ko Ukraina uzskata par vissvarīgāko komponenti ofensīvas uzsākšanai.

"Pirms četriem vai pieciem mēnešiem saņemtās ASV palīdzības paketes jau bija vērstas uz to, lai nodrošinātu Ukrainai visu, kas vajadzīgs pretuzbrukumam," sacīja viena ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

gallery icon
35

Kijeva gan vēl nav pieņēmusi lēmumu par stratēģiju, norāda ASV amatpersonas, taču tai būtībā ir divas iespējas:

virzīties uz dienvidiem caur Hersonu uz Krimu vai arī virzīties uz austrumiem no savām ziemeļu pozīcijām, un tad uz dienvidiem, nogriežot Krievijas sauszemes koridoru uz Krimu.

ASV pirmais variants tiek uzskatīts par nereālu, jo Krievija ir pastiprinājusi aizsardzību Dņepras austrumu krastā, un Ukrainai nav karaspēka veiksmīgai desanta operācijai pret šādiem spēkiem. Pēc amatpersonu domām, ticamāks ir otrais variants.

Papildus ieroču nosūtīšanai un apmācībai ASV augstākie ģenerāļi šomēnes uzņēma Ukrainas militārpersonas Vīsbādenē, Vācijā, lai rīkotu vairākas militārās mācības, lai palīdzētu Kijevai cīnīties nākamajā kara fāzē.

Kārtējās Ramšteinas sanāksmes laikā 15. martā ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins sacīja: "Mēs veidojam Ukrainas kaujas spēkus līdz tādam līmenim, lai kādā brīdī varam mainīt dinamiku kaujas laukā."

Tajā pašā laikā viss krievu uzbrukuma potenciāls ir saistīts ar kaujām Donbasā , un Krievijas Federācija cieš milzīgus zaudējumus Bahmutas virzienā. Krievijas propagandas pārstāvji jau publiski pauduši bažas, ka Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukuma gadījumā Krievijas Federācijai nepietiks spēku, lai cīnītos pretī.

Ukraiņu mediķi palīdz ievainotajiem karavīriem

Ziņu aģentūras “Reuters” kara foto reportierim izdevies iemūžināt Ukrainas bruņoto spēku piefrontes lauku hospitāli, kas ir pirmais punkts, kur kaujās ...

gallery icon
22

Turklāt saskaņā ar Kara studiju institūta datiem (ISW), kopējais okupācijas spēku operāciju temps, šķiet, ir palēninājies salīdzinājumā ar iepriekšējām nedēļām. Analītiķi atsaucas uz Taurīdas virziena Aizsardzības spēku apvienotā preses centra pārstāvja Alekseja Dmitraškovska teikto, kurš izteicies, ka Krievijas ikdienas uzbrukumi uz sauszemes sakarā ar Krievijas lielajiem karaspēka un tehnikas zaudējumiem, ir samazinājušies no 90 līdz 100 uzbrukumiem līdz 20-29 uzbrukumiem dienā.