foto: Pixabay.com
Koronavīruss COVID-19, visticamāk, "izbēdzis" no Ķīnas laboratorijas
eksperti ir vienisprātis par vienu lietu - vīruss nav mērķtiecīgi radīts kā bioloģisks ierocis.
Pasaulē
2023. gada 26. februāris, 18:55

Koronavīruss COVID-19, visticamāk, "izbēdzis" no Ķīnas laboratorijas

Jauns.lv

Koronavīrusa infekcija SARS-CoV-2, kas izraisa slimību COVID-19 , visticamāk, nejauši nonākusi ārpus Ķīnas zinātniskās laboratorijas Uhaņā. Šādu secinājumu izdarījuši ASV Enerģētikas departamenta eksperti, raksta “The Wall Street Journal”.

ASV Enerģētikas ministrija ir atbildīga ne tikai nevis par energoapgādi valstī, bet arī par kodolenerģijas un enerģētiskās drošības jautājumiem. Ministrijas struktūrā ir lielas zinātniskās laboratorijas - galvenokārt atomenerģētikas nozares, taču ir arī tādas, kas specializējas pētniecībā bioloģijas jomā.

Nesen Enerģētikas departaments Baltajam namam un Kongresam nosūtīja noslepenotu izlūkošanas ziņojumu, kurā ietverti jauni atklājumi par COVID-19 pandēmijas sākuma cēloņiem.

Ziņojumā uzsvērts, ka ASV izlūkdienesti nav panākuši vienprātību par vīrusa izcelsmi. Tomēr Enerģētikas departaments ir pārskatījis savus iepriekšējos secinājumus, un tagad ir vienās domās ar FIB, kur tiek uzskatīts, ka vīruss noplūda ārpus Ķīnas laboratorijas "negadījuma rezultātā".

Tiek atzīmēts, ka FIB un Enerģētikas ministrija dažādos veidos nonāca pie vienādiem secinājumiem.

Neraugoties uz to, ka Amerikas izlūkdienestos nav vienprātības par vīrusa izcelsmi, eksperti ir vienisprātis par vienu - vīruss nav mērķtiecīgi radīts kā bioloģisks ierocis.

Koronavīrusa epidēmija, kas sākās 2019. gada beigās Ķīnā un 2020. gadā pārņēma pārējo pasauli, šobrīd ir ievērojami vājinājusies. Pēdējais lielākais uzliesmojums šoziem tika reģistrēts Ķīnā, kas pēc gandrīz trīs gadiem nolēma pēkšņi atcelt visus karantīnas ierobežojumus.

Vīruss turpina mutāciju, bet tā jaunās versijas vairs nerada tik daudz nāves gadījumu kā epidēmijas sākumā.

Tikmēr Pasaules Veselības organizācija atzinusi, ka koronavīrusa izcelsmes izmeklēšana "ir nonākusi strupceļā" dēļ Ķīnas atteikuma nodrošināt nepieciešamo piekļuvi datiem, kas notika pandēmijas pirmajās dienās.