foto: ZUMAPRESS.com
ANO pieprasa Krievijai izvest karaspēku no Ukrainas
ANO Ģenerālās asamblejas balsojums
Pasaulē
2023. gada 24. februāris, 07:14

ANO pieprasa Krievijai izvest karaspēku no Ukrainas

Jauns.lv/LETA

ANO Ģenerālajā asamblejā ceturtdien notika balsojums, kurā pārliecinošs valstu vairākums pieprasīja Krievijai nekavējoties un bez ierunām izvest savu karaspēku no Ukrainas, kā arī aicināja uz "taisnīgu un ilgstošu" mieru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nesaistošajā balsojumā no 193 ANO loceklēm Ukrainu atbalstīja 141, septiņas balsoja pret, bet 32 dalībvalstis atturējās.

Pret balsoja Baltkrievija, Ziemeļkoreja, Eritreja, Mali, Nikaragva, Krievija un Sīrija. Balsojumā atturējās Alžīrija, Angola, Armēnija, Bangladeša, Bolīvija, Burundi, Centrālāfrikas Republika, Ķīna, Kongo Republika, Kuba, Salvadora, Etiopija, Gabona, Gvineja, Indija, Irāna, Kazahstāna, Kirgizstāna, Laosa, Mongolija, Mozambika, Namībija, Pakistāna, Dienvidāfrika, Šrilanka, Sudāna, Tadžikistāna, Togo, Uganda, Uzbekistāna, Vjetnama un Zimbabve.

Balsojumā nepiedalījās 13 valstis - Azerbaidžāna, Burkinafaso, Kamerūna, Dominika, Ekvatoriālā Gvineja, Esvatini, Grenada, Gvineja - Bisava, Libāna, Senegāla, Turkmenistāna, Tanzānija un Venecuēla. 

Balsojums notika Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā pirmās gadskārtas priekšvakarā. Tā rezultāts maz atšķīrās no pērnā gada oktobrī sarīkotā balsojuma, kurā 143 valstis nosodīja Krievijas paziņojumu par četru Ukrainas apgabalu aneksiju.

"Šodien ANO Ģenerālā asambleja ir izteikusies ļoti skaidri," paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels. "Šis balsojums parāda, ka starptautiskā sabiedrība atbalsta Ukrainu."

Balsojums notika pēc divu dienu ilgām debatēm, kurās Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicināja starptautisko sabiedrību izvēlēties "starp labo un ļauno".

Viņš noraidīja ideju, ka Kijivu atbalstot tikai Rietumi - ES, ASV un to galvenie sabiedrotie. 

"Balsojuma atspēko argumentu, ka Globālie Dienvidi nav Ukrainas pusē, jo daudzas valstis, kas pārstāv Latīņameriku, Āfriku un Āziju, šodien balsoja par," sacīja Kuleba.

"Atbalsts ir daudz plašāks, un tas tikai turpinās konsolidēties un nostiprināties," viņš piebilda.

Balsojumā pieņemtā rezolūcija apliecina atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai intergitātei, noraidot jebkādas Krievijas pretenzijas uz tās okupētajām Ukrainas daļām.

Tā arī pieprasa, "lai Krievijas Federācija nekavējoties, pilnīgi un bez ierunām izvestu visus savus militāros spēkus no Ukrainas teritorijas tās starptautiski atzītajās robežās", un aicina uz "karadarbības pārtraukšanu". 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Krievija noraidīja šo rezolūciju. Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja nosauca Ukrainu par "neonacistisku" un apsūdzēja Rietumus, ka tie upurē šo valsti un attīstības valstis savā vēlmē sakaut Krieviju. "Tie ir gatavi iemest visu pasauli kara bezdibenī," lai saglabātu savu "hegemoniju", sacīja Ņebenzja.