Džo Baidens ieradies vizītē Kijivā

ASV prezidents Džo Baidens 20. februārī ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainā, Kijivā, kur ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 20. februāris, 12:04

FOTO: Džo Baidens ieradies Kijivā

Jauns.lv

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džo Baidens šodien ieradies vizītē Kijivā, kur tiekas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Šo faktu apstiprina dažādu mediju uzņemtie videomateriāli.

Abi prezidenti nofilmēti pie Ukrainā kritušo piemiņas sienas.

Gaidāmā ASV prezidenta vizīte nebija iepriekš publiski izziņota, bet Baltais nams šodien publicējis paziņojumu par Baidena braucienu uz Kijivu. "Kamēr pasaule gatavojas atzīmēt pirmo gadadienu kopš Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā, es šodien esmu Kijivā, lai tiktos ar prezidentu Zelenski un vēlreiz apliecinātu mūsu nelokāmo apņemšanos atbalstīt Ukrainas demokrātiju, suverenitāti un teritoriālo integritāti," teikts prezidenta paziņojumā.

"Kad Putins gandrīz pirms gada uzsāka iebrukumu, viņš domāja, ka Ukraina ir vāja un Rietumi ir sašķelti. Viņš domāja, ka spēs mūs pārspēt. Bet viņš kļūdījās," teikts paziņojumā. 

Paziņojumā teikts, ka Baidens ieplānojis vizītes laikā apstiprināt papildu militārā aprīkojuma piegādes Ukrainai no ASV.

Kā dzirdams video, Baidena vizītes laikā Kijivā skanējusi gaisa trauksme.

Baidens Kijivā apstiprinājis ASV plānus: "Paketē paredzēta munīcija HIMARS un haubicēm, vairāk prettanku sistēmu "Javelin", gaisa telpas novērošanas sistēmas, lai aizsargātu ukraiņu tautu pret bombardēšanu."

Baidens teica, ka ASV arī piegādās Ukrainai vairāk nekā 700 tanku, tūkstoti bruņutransportieru, tūkstoti artilērijas sistēmu, vairāk nekā divus miljonus artilērijas lādiņu un citu bruņojumu.

Baumas par to, ka Baidens varētu apmeklēt Ukrainu, virmo jau kopš paziņojuma par viņa vizīti Polijā. Šodien Kijivā slēgti vairāki ceļi.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizīte ASV

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien Vašingtonas vizītes laikā teica uzrunu ASV Kongresam, tieši aicinot uz ilgtermiņa ASV atbalstu Ukrainai un ...

gallery icon

Iepriekš Baltais nams apliecināja, ka ASV prezidents 20. februārī apmeklēs Poliju, kur tiksies ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu un citiem reģiona līderiem.  Nu Baltā nama paziņojumā teikts, ka Baidena vizīte Polijā sekos pēc šī Kijivas apciemojuma.