Pasaulē
2023. gada 19. februāris, 14:15

Mācītājs mēģina atkārtot Kristus 40 dienu gavēni; rezultāts viņa draudzi šokē

Jauns.lv

Mozambikā mācītājs mēģināja atkārtot Bībelē aprakstīto Kristus 40 dienu un nakšu gavēni tuksnesī, diemžēl rezultāts nebija tāds, kādu viņš būtu vēlējies.

Svētās Trīsvienības evaņģēliskās baznīcas dibinātājs, 39 gadus vecais skolotājs Fransišku Baradža izturēja tikai 25 dienas bez pārtikas un ūdens, līdz pilnībā zaudēja spēkus un vairs nebija spējīgs piecelties no gultas. Radinieki un sekotāji nogādāja mācītāju Beiras slimnīcā, taču viņa dzīvību glābt neizdevās, par spīti rehidratācijai un šķidrajai pārtikai. Ārsti konstatēja akūtu anēmiju un gremošanas orgānu atteici.

Draudzes locekļi atzina, ka viņi paši un mācītājs bieži ieturējuši ilgstošus gavēņus, taču nekad neriskēja tik ilgi. Mācītāja brālis piebilda, ka gavētājs cieta no zema asinsspiediena.

Kaut gan bez ēdiena cilvēki var izturēt ilgi, tas ir atkarīgs no individuālām īpatnībām. Apmēram 70 kilogramus smags vesels vīrietis var vidēji izturēt 20-25 dienas, bet saskaņā ar dažādām aplēsēm maksimālais laiks ir apmēram trīs mēneši. Bez šķidruma uzņemšanas cilvēks var nomirt jau pēc trijām dienām.

Šis nebūt nav pirmais traģiskais gadījums, mēģinot atkārtot Kristus ilgo gavēšanu tuksnesī, kur viņu kārdināja pats Velns. Kaimiņvalstī Zimbabvē 2015. gadā kāds vīrietis nomira pēc 30 dienām, bet 2006. gadā Londonā sieviete nobadojās līdz nāvei, izturot tikai pusi Kristus gavēņa laika, vēsta BBC.

Tomēr maz ticams, ka Baradža tik tiešām vispār neuzņēma nekādu šķidrumu. Saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu visilgākais zināmais gadījums, kad cilvēks izturēja pilnībā bez ēdiena un ūdens, bija 1979. gadā, kad 1. aprīlī apcietināto 18 gadus veco Austrijas Bregencas pilsētas iedzīvotāju Andreasu Mihaveču policisti bija "aizmirsuši" ieslēgtu kamerā. Tā kā viņa kamera atradās pagrabā, neviens nedzirdēja viņa kliedzienus, un tikai 19. aprīlī kāds policists nejauši nokāpa lejā un pievērsa uzmanību baisajai smakai no kameras. 24 kilogramus zaudējušā Mihaveča atkopšanās prasīja vairākas nedēļas.

Tiesā apsūdzētie trīs policisti vainoja viens otru, jo katrs uzskatīja, ka pārējie kolēģi jau bija puisi atbrīvojuši. Toreiz tiesa viņiem piesprieda nelielu naudas sodu, bet pēc diviem gadiem tiesa piesprieda piedzīt par labu Mihavečam 250 tūkstošu Austrijas šiliņu lielu kompensāciju.

Ja šādi ekstemāli soļi nav nobiedējuši, tad 2023.gadā Lielais gavēnis sākas 22.februārī un beidzas 9.aprīlī (Pirmajās Lieldienās), savukārt pareizticīgajiem – sākas 27.februārī un beidzas 15.aprīlī (Pareizticīgo Lieldienās).