foto: AFP/Scanpix
Zelenskis Lielbritānijai atdāvinājis veiksmīgākā ukraiņu pilota ķiveri
Zelenskis pasniedz Lielbritānijas parlamenta Apakšpalātas spīkerim ķiveri, kas piederējusi "labākajam ukraiņu pilotam"
Pasaulē
2023. gada 8. februāris, 16:40

Zelenskis Lielbritānijai atdāvinājis veiksmīgākā ukraiņu pilota ķiveri

Jauns.lv

Šodien vizītē Lielbritānijā ieradies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Pēc ierašanās Apvienotajā Karalistē viņš ar runu uzstājies Lielbritānijas parlamenta priekšā.

"Brīvība uzvarēs... mēs zinām, ka Krievija zaudēs," Zelenskis sacīja parlamenta deputātiem, piebilstot, ka Apvienotā Karaliste ir kopā ar viņa valsti gājienā uz "mūsu mūža vissvarīgāko uzvaru".

Viņš aicināja Rietumus nodrošināt Ukrainu ar iznīcinātājiem, sakot: "Kaujas lidmašīnas Ukrainai, spārni brīvībai."

Izceļot bijušo britu premjerministru Borisu Džonsonu, kurš uzrunu klausījās, sēžot pirmajās rindās, Zelenskis uzslavēja viņu par cilvēku saliedēšanu laikā, kad tas šķita "absolūti neiespējami".

Zelenskis uzdāvināja Apvienotās apakšpalātas spīkeram seram Lindsejam Hoilam ķiveri, kas piederējusi, Zelenska prāt, veiksmīgākajam ukraiņu pilotam. Uz ķiveres rakstīta frāze "Mums ir brīvība, dodiet mums spārnus, lai to aizsargātu", tādējādi dodot mājienu, ka Ukraina vēlas, lai tai tiktu piegādāti ne tikai tanki, bet arī progresīvas NATO kaujas lidmašīnas.

Pilots, kuram tā piederēja, ir "viens no veiksmīgākajiem dūžiem, un viņš ir viens no mūsu karaļiem", sacīja Zelenskis.

Zelenskis arī mudināja Apvienoto Karalisti un Rietumus turpināt noteikt sankcijas, "līdz Krievijai tiks liegta jebkāda iespēja finansēt karu".

Vēlāk Zelenskim Lielbritānijā ieplānota arī tikšanās ar karali Čārlzu III. Pats Ukrainas prezidents paudis, ka šī viņam būs ļoti nozīmīga tikšanās. Zelenskis norādīja, ka visu ukraiņu vārdā pateiksies karalim par atbalstu, ko viņš izrādījis ukraiņiem vēl laikā, kad bija Velsas princis.

"Lielbritānijas karalis ir gaisa spēku pilots, un Ukrainā šodien katrs gaisa spēku pilots ir karalis," sacīja Zelenskis.