foto: ekrānuzņēmums no video
"Mūs nevar uzvarēt!" Volgogradā fanātiskā gaisotnē atklāj pieminekli Staļinam un cildina viņa diktatūru
Skanot Krievijas himnai bez teksta, kas faktiski ir tā pati komponista Aleksandra Aleksandrova komponētā PSRS himna, karavīri nesa pieminekļiem ziedus.
Pasaulē
2023. gada 2. februāris, 05:54

"Mūs nevar uzvarēt!" Volgogradā fanātiskā gaisotnē atklāj pieminekli Staļinam un cildina viņa diktatūru

Jauns.lv

Par godu Staļingradas kaujas 80. gadadienai, kurā uzvarēja PSRS spēki, Volgogradas centrā atklāti trīs jauni pieminekļi – diktatoram Josifam Staļinam un PSRS maršaliem Georgijam Žukovam un Aleksandram Vasiļevskim.

Pieminekļi izvietoti blakus muzejam-panorāmai “Staļingradas kauja”.

Krievijas medijs Mk.ru ziņo, ka uz pieminekļu atklāšanu bija ieradušies “vairāki simti pilsētas iedzīvotāju", tostarp tikko militārajā dienestā stājušies jaunieši, kā arī pilsētas un reģionālā administrācija.

“Mūs nevar apturēt, uzvarēt! Mēs viņus atceramies. Jaunā paaudze, kura šobrīd aizsargā mūsu dzimtenes robežas, vēsturi, dzīvesveidu un vērtības – es domāju, mēs būsim viņu [PSRS karavadoņu] piemiņas vērti. Šie pieminekļi ir atgādinājums par mūsu diženās dzimtenes mērķiem,” atklāšanas ceremonijā dramatiski pauda Krievijas varoņa titulu iemantojušais militārists Dmitrijs Vorobevs.

Par “dzimtenes robežu aizsargāšanu” Vorobevs nodēvējis Krievijas uzsākto karu Ukrainā un tās teritoriju okupēšanu.

Baltos pārsegus, kas sedza Staļina un karavadoņu krūšutēlus, noņēma “Volgogradas goda ļaudis” – iedzīvotāji, kurus šādi pagodinājusi vietvara.

Pieminekļus izgatavojis vietējais mākslinieks Sergejs Ščerbakovs.

Skanot Krievijas himnai bez teksta, kas faktiski ir tā pati komponista Aleksandra Aleksandrova komponētā PSRS himna, karavīri nesa pie pieminekļiem ziedus.

Tēlnieks atveidojis četras PSRS varoņa zvaigznes uz Žukova pieminekļa, bet Vasiļevskim piešķirtas pelnītās divas. Pats Josifs Staļins attēlots, tērpies parādes militārajā ietērpā.

Krievijas medijs informē, ka no iepriekšējām aptaujām zināms, ka vairāk nekā 60% Volgogradas – kādreizējās Staļingradas – iedzīvotāju neatbalsta ieceri vēlreiz pārdēvēt Volgogradu par Staļingradu.

Staļingradas kauja bija lielākā Otrā pasaules kara Austrumu frontes kauja, kurā PSRS spēki cīnījās ar nacistiskās Vācijas bruņotajiem spēkiem un tās sabiedrotajiem.

Tā norisinājās no 1942. gada 23. augusta līdz 1943. gada 2. februārim. Attiecīgi šodien Krievijā tiks pieminēta šīs kaujas 80. gadadiena.

Ass valstis kopumā kaujā zaudēja ap 841 000 karavīru, savukārt PSRS spēki – ap 1 129 619 karavīriem.