Ļvivā atvadās no bojāgājušā ASV brīvprātīgā

Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā vakar, 31. janvārī, klātesot ieroču biedriem, notika atvadīšanās no bojā gājušā ASV pilsoņa, bijušā elitārās kaujas ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 2. februāris, 02:38

FOTO: “Navy SEAL” kaujinieks, dezertieris un brīvprātīgais Ukrainā; Ļvivā ļaudis bērēs atvadās no amerikāņu karavīra

Jauns.lv

Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā vakar, 31. janvārī, klātesot ieroču biedriem, notika atvadīšanās no bojā gājušā ASV pilsoņa, bijušā elitārās kaujas vienības “Navy SEAL” karavīra  Daniela V. Smita. Kritušajam karavīram godu atdeva arī desmitiem Ļvivas iedzīvotāju, kas bija pulcējušies pie baznīcas, kurā notika bēru ceremonija.

Bēru ceremonijas laikā Daniela V. Smita zārks bija pārsegts ar Ukrainas karogu uz kura bija uzklāts arī ASV karogs. Klusuma brīdī, godinot bojā gājušā brīvprātīgā piemiņu, uzlika roku uz sirds.

Liktenīgais sprādziens

foto: Youtube ekrānuzņēmums/World Report Daily
Daniels V. Smits ar citiem ASV brīvprātīgajiem Ukrainā.

Daniels V. Svifts tika ievainots Dņepro, “Rolling Stone” pavēstīja  kāda ASV amatpersona. Tiek ziņots, ka Svifts guvis smagu smadzeņu traumu blakus sprāgstot granātmetēja lādiņam. Vietējais medicīnas personāls darījis visu, lai glabātu viņa dzīvību, taču nesekmīgi. Pārējie uzbrukumā ievainoto karavīru veselības stāvoklis esot stabils, norādīja amatpersona.  

“Navy SEAL” karavīrs, dezertieris, brīvprātīgais Ukrainā

Daniels V. Svifts, kurš bija ASV  Jūras spēku 1. klases virsnieks. Saskaņā ar ASV militāro amatpersonu pausto, bijušais Svifts miris 2023. gada 18. janvārī no ievainojumiem, kas gūti kaujas operācijās Ukrainā. Viņam bija 35 gadi. Ziņojumā ASV Jūras spēki norādījuši, ka Svifts ir klasificēts kā aktīvs dezertieris kopš 2019. gada marta, kad pametis posteni militārajā bāzē Sanjego, Kalifornijā, vēsta “Rolling Stone”.

Svifts pievienojās Jūras spēkiem 2005. gadā un 2007. gadā tika norīkots uz SEAL vienību. Viņš brīvprātīgi pameta dienestu 2014. gada janvārī, bet atkal pievienojās 2015. gadā. Pēc tam, kad viņš dezertēja, Jūras spēku īpašā kara pavēlniecība viņam atņēma SEAL kvalifikāciju.

Svifts arī 2015. gadā strādāja nedaudz vairāk nekā trīs mēnešus par policistu Medfordā, Oregonas štatā. Medfordas policijas departamenta priekšnieka vietniekam Trevoram Arnoldam piektdien nebija plašākas informācijas.

Pamatīga pieredze kaujas laukā

2020. gadā viņš uzrakstīja grāmatu "Cilvēka krišana". Tajā viņš atklāj, ka "līdz viņam bija 30 gadi, viņš “Navy SEAL”rindās piecas reizes bijis Irākā, Afganistānā un Jemenā. Viņam bija četri bērni.

foto: Youtube ekrānuzņēmums/World Report Daily
Daniels V. Smits “Navy SEAL” rindās piecas reizes bijis Irākā, Afganistānā un Jemenā.

Grāmatā viņš rakstīja, ka SEAL bieži zināja, kur atrodas viņu ienaidnieki, bet viņiem nebija atļauts tos nogalināt. Viņš rakstīja: “Afganistāna bija un joprojām ir mana labākā dislokācijas vieta, un tas ir viss, ko es par to teikšu. Man nav nekā slikta, ko teikt par savu laiku Afganistānā.

Saskaņā ar ziņu aģentūru Associated Press, Svifts ir sestais ASV pilsonis, kas nogalināts, cīnoties kopā ar Ukrainas spēkiem.

Tūkstošiem ASV pilsoņi gribēja pievienoties Ukrainas spēkiem

ASV valdība ir atturējusi amerikāņus doties cīņā par Ukrainu, pamatojot to ar bažām, ka viņus var sagūstīt Krievijas spēki un turēt par ķīlniekiem. Vismaz 6000 cilvēku sazinājās ar Ukrainas vēstniecību Vašingtonā kara sākuma nedēļās, meklējot informāciju par brīvprātīgo darbu Ukrainas vārdā.

Puse no potenciālajiem brīvprātīgajiem tika ātri noraidīti, jo viņiem nebija militārās pieredzes, viņiem bija sodāmība vai kā citādi viņi nebija piemēroti dienestam, pagājušajā gadā paziņoja Ukrainas militārais atašejs.