foto: SWNS/Scanpix
Džonsons paziņo nosacījumu, saskaņā ar kuru Putins nebūtu izlēmis uzbrukt Ukrainai
"Ukraiņiem ir jādod viss nepieciešamais, lai ātri izbeigtu šo karu un sāktu Ukrainas uzņemšanas procesu NATO, un sāktu to tūlīt," secināja Džonsons.
Pasaulē
2023. gada 31. janvāris, 10:00

Džonsons paziņo nosacījumu, saskaņā ar kuru Putins nebūtu izlēmis uzbrukt Ukrainai

Jauns.lv

Krievijas diktators Vladimirs Putins nolēma iebrukt Ukrainā, jo zināja, ka tā negrasās iestāties NATO. Ja Rietumiem būtu bijusi apņēmība ievest ukraiņus aliansē, tad no šī kara varēja izvairīties, tā laikraksta "The Washington Post" slejā norādījis bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Jau desmitiem gadu mēs esam lietojuši diplomātiskus dubultvārdus pret NATO un Ukrainu - un tas beidzās ar pilnīgu katastrofu. Mēs jau gadiem ukraiņiem esam stāstījuši, ka mums NATO ir "atvērto durvju" politika un ka viņiem ir tiesības "izvēlēties savu likteni", un ka Krievijai nevajadzētu būt veto tiesībām," raksta Džonsons.

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon

Viņš norādīja, ka visu šo laiku Rietumi Maskavai ir likuši saprast, ka Ukraina nekad nepievienosies aliansei, jo tik daudzas NATO dalībvalstis pašas izmantos savas veto tiesības.

"Rezultātā - visbriesmīgākais karš Eiropā pēdējo 80 gadu laikā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir iznīcinājis neskaitāmas dzīvības, mājas, cerības un sapņus," sacīja Džonsons.

Pēc viņa domām, Putins sāka pilna mēroga karu, jo NATO Ukrainas aizsardzību neuztvēra īpaši nopietni.

"Agrāk tika teikts, ka Ukrainas iedzīvotāji ir pārāk sašķelti jautājumā par dalību NATO. Līdz 2014. gadam jūs noteikti varētu izteikt šādu argumentu. Paskatieties uz skaitļiem tagad. Saskaņā ar neseno aptauju, atbalsts Ukrainas dalībai NATO šobrīd ir milzīgs - 83 procenti," atzīmēja Džonsons.

Putins apmeklē mobilizēto karavīru poligonu

gallery icon

Viņš uzsvēra, ja agrāk cilvēki mēdza teikt, ka "Ukraina nav pienācīgi militāri savietojama ar NATO", tad šodien ukraiņi izmanto milzīgu daudzumu dažādu aprīkojumu no alianses valstīm, turklāt ar nepārspējamu prasmi un drosmi.

"Nav absolūti nekā, ko alianse varētu iemācīt ukraiņiem par to, kā karot – patiesībā viņi var mums daudz ko iemācīt... Putins neiebruktu, jo domāja, ka Ukraina negatavojas pievienoties NATO. Viņš vienmēr zināja "ka tas ir maz ticams. Viņš uzbruka Ukrainai, jo ar daudziem pierādījumiem uzskatīja, ka mēs nedomājam par Ukrainas aizsardzību ļoti nopietni," sacīja Džonsons.

Galu galā viņš piebilda, ja Rietumi būtu bijuši pietiekami drosmīgi un konsekventi, lai Ukrainu ievestu NATO, tad šo totālo katastrofu būtu bijis iespējams novērst.

"Ukraiņiem ir jādod viss nepieciešamais, lai ātri izbeigtu šo karu un sāktu Ukrainas uzņemšanas procesu NATO, un sāktu to tūlīt," secināja Džonsons.

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

Iepriekš Boriss Džonsons aicināja Rietumvalstis nodot Ukrainai visus nepieciešamos ieročus cīņai pret Krieviju, lai pēc iespējas ātrāk izbeigtu šo karu, un izteica cerību, ka ukraiņi uzvarēs 2023. gadā.

Tāpat Lielbritānijas ekspremjers apliecināja, ka Putins, visticamāk, karā neizmantos kodolieročus, ar kuriem viņš un viņa svīta pastāvīgi apdraud Rietumus un pašu Ukrainu.