foto: MediaPunch / BACKGRID/ Vida Press
Baidens oficiāli paziņo par Covid-19 pandēmijas beigām
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2023. gada 31. janvāris, 10:45

Baidens oficiāli paziņo par Covid-19 pandēmijas beigām

Jauns.lv

ASV prezidents, Džo Baidens, paziņoja, ka 11. maijā oficiāli pārtrauks Covid-19 pandēmiju valstī un ārkārtas situāciju veselības nozarē, vēsta CNN.

Šobrīd ārkārtas situāciju pagarinās pēdējo reizi līdz 11. maijam.

"Pēkšņa ārkārtas stāvokļa izbeigšana radītu plašu haosu un nenoteiktību visā veselības aprūpes sistēmā - štatos, slimnīcās un ārstu kabinetos, un, pats galvenais, amerikāņu dzīvēs," teikts Baltā nama paziņojumā. 

­­Pirms Baltā nama paziņojuma Toms Kols, republikānis no Oklahomas štata, apsūdzēja prezidentu Džo Baidenu par to, ka viņš nevajadzīgi pagarinājis ārkārtas situāciju veselības nozarē.

Iesniedzot likumprojektu, kurā aicināts izbeigt ārkārtas situāciju veselības jomā, viņš teica: "Valsts lielā mērā ir normalizējusies. Amerikāņi ir atgriezušies darbā un skolā. Pienācis laiks valdībai atzīt šo realitāti - pandēmija ir beigusies." 

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps ārkārtas situāciju valstī saistībā ar vīrusa Covis-19 uzliesmojumu pirmo reizi izsludināja pirms trim gadiem – 2020. gada 13. martā. Kopš tā laika ārkārtas situācija ir vairākkārt pagarināta.

Ārkārtas situācijas laikā amerikāņi varēja bez maksas saņemt Covid-19 testus un vakcīnas.

Paredzams, ka Covid-19 vakcīnu izmaksas ievērojami pieaugs pēc ārkārtas situācijas beigām un federālā valdība pārtrauks to apmaksu.

Gan "Pfizer", gan "Moderna" ir paziņojuši, ka vakcīnu cenas, visticamāk, pieaugs līdz 82-130 ASV dolāriem par devu.