Kaunies par prezidentu Bērziņu? Pasaulē ir arī trakāki gadījumi. TOP 6
Latvijas prezidentam, protams, ir savi vājumi un trūkumi, taču Bērziņš nebūt nav uzskatāms par katastrofālu prezidentu - daudzi ir viņam priekšā.
Pasaulē
2015. gada 17. aprīlis, 09:33

Kaunies par prezidentu Bērziņu? Pasaulē ir arī trakāki gadījumi. TOP 6

Jauns.lv

Gaisam virmojot jaunā Latvijas prezidenta gaidās, daudzi uzskata, ka lielāka katastrofa kā Andris Bērziņš nav iespējama. Valda Zatlera figūra laika plūdumā jau nedaudz piemirsusies, lai gan viņš nule izdevis grāmatu ar epohālu nosaukumu "Kas es esmu". Vai tiešām tā ir, ka tikai Latvijas prezidenti sagādā apkaunojošas situācijas savai nācijai? Nebūt ne!

Latvijas prezidents Andris Bērziņš nav vienīgais, kurš ar savu "iznešanos" licis saķert galvu rokās un ar plaukstu vilkt pār acīm, lai tikai neredzētu augstās amatpersonas izgāšanos. Pasaulē ir amizantāki un dīvaināki prezidenti.

6. Kolumbijas prezidentam sanāk apčurāties

Vai gan misēklis traucēja viņam kļūt par valsts pirmo amatpersonu? Jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā 62 gadus vecais Kolumbijas līderis Huans Manuels Santos, enerģiski runājot, atklāja sava urīnpūšļa slābumu -  viņa balto bikšu priekšu "rotāja" slapjš pleķis. Interesanti, ka pēc tam, kad Santos jau uzvarēja vēlēšanās, iedzīvotāji pozitīvi novērtēja prezidenta spēju toreiz turpināt naski uzrunāt tautu, neraugoties uz šmuci. Būtībā apkaunojošais moments kalpoja kā bonuss viņa personībai.

Huana Manuela Santosa enerģiskā runa:

5. Ekvadoras prezidenta vaļīgā uzvedība sociālajos tīklos

Kamēr Bērziņš četru gadu laikā tviterī vai Feisbukā nav atļāvies nevienu pašu misēkli (acīmredzot, pensionētais vīrs pats tos nemaz nelieto), Ekvadoras galva Rafaels Korera pirms nedēļas bija vaļsirdīgs interneta disputā ar savu priekšgājēju. Iepriekšējais Ekvadoras prezidents Koreru nosauca par fašistu, uz ko prezidents vienā mierā atbildēja ar "Heil Hitler!" Jāpiebilst, ka Ekvadoras žurnālisti ir satraukti par sava līdera diplomātijas trūkumu. Viņš jebkuram savam opzocionāram vai pretēja viedokļa paudējam var "uzbraukt" vienā mierā. Ja ar Koreru kāds strīdas, varot aizmirst par jebkādu taktu un pieklājību. Ko viņš domā, to sper laukā.

Jūtīgais Ekvadoras prezidents:

4. Venecuēlas līderis: "Jēzus pavairoja locekļus"

Andris Bērziņš ir emocionāls cilvēks, kam gadās pateikt to, kas uz sirds. Lai atceramies leģendāro "čaļi, pa galvu vajag, ja? Sen neesat sisti, ja?" Lūk, Venecuēlas prezidentam Nikolā Maduro pārteikšanās sanāca pat reliģiskā kontekstā. 2013.gadā viņš uzrunāja tautu, vēloties pateikt, ka jāvairo labais sevī, gluži kā Jēzus brīnumainā kārtā spēja pavairot maizes klaipus un zivis, lai trūkumcietēji varētu paēst. Diemžēl vārds 'zivis' - 'panes' - Maduro runā pārtapa par 'penes' - locekļiem.

Nikolā Maduro par biblisko motīvu

3. Dienvidāfrikas grands - daudzsievīgais Jakobs Zuma

Zuma ir nenoliedzami amizants. Un temperamentīgs. Viņam jau krietns gadu skaits, četras formīgas sieviņas, bet dejo kā sprauns jauneklis! Taču, šķiet, lāga neprot lasīt un arī ar cipariem tāda čābīgāka saprašana. Sniedzot ziņojumu par Malamalas finansiālo stāvokli un iespējamo zemes iegādi, prezidentam, šķiet, bija vienalga, vai viņš runā par simtiem vai par tūkstošiem naudiņu. Kāds dienvidafrikānis šo video ievietoja internetā ar komentāru: "Šis video it kā ir smieklīgs, bet no otras puses - tas ir dziļi nomācošs. Tas būtu jāredz katram valsts pilsonim, jo šāds, lūk, ir mūsu prezidents".

Jakobs Zuma atstāj analfabēta iespaidu:

2. Čehu priekšstāvis Zemans skurbulī knapi noturas kājās

Netālajai Čehijai ar prezidentu nudien vienas vienīgas sirdssāpes un kauns. Milošs Zemans ne tikai ir viens no komunistiem, kas joprojām lojāls Putina piekoptajai politikai, viņa prezidentūru pavada skandāls pēc skandāla. Galvenokārt Zemana lielās mutes dēļ. Čehu līderis regulāri nekautrējas valsts radio tiešraidē lamāties mātes vārdiem, saucot lietas, viņaprāt, īstajos vārdos. Tieši tāpēc tiešraides režīmā prezidentu vairs nelaiž. Tāpat Zemanam nācies taisnoties par viņa meitas erotiski vaļīgajām izdarībām naktsklubā - kā runā, viņa iesaistījusies grupveida orģijās. Tomēr visiem visspilgtāk atmiņā palikušas reizes, kad prezidents tā pavairāk paņēmis uz krūts.

Milošs Zemans iestreipuļo Prāgas katedrālē:

1. Zimbabves galva - 91 gads, sprauns un, šķiet, idiots

Roberts Mugabe ir planētas vecākais valsts prezidents. Un arī visamizantākais. Viņš jau 34. gadu vada zemi, kur valsts bankā sēro vien pārsimt eiro; naudas trūkuma dēļ valsts tirgo nost savus ziloņus. Starp citu, Eiropas Savienība Zimbabvei šogad burtiski uzdāvināja - nevis aizdeva! - 237 miljonus eiro.

Mugabe ir caur un caur kolorīts: pasaules mediji un interneta asprāši par Mugabi joko nemitīgi. Pirms pāris mēnešiem prezidentam gadījās paklupt, taču tas jau ir sīkums. Visai bieži Mugabem sanāk iesnausties politisku tikšanos laikā. Pasnauž, pasnauž, pamostas... Tomēr lielu ažiotāžu izraisīja viņa runa par Lielbritāniju un britiem; Mugabe jau vairākus gadus savas valsts neražās vaino Toniju Blēru. Zimbabves līderis ar dziļu pārliecību  - to briti traktē kā demenci - prāto par britu intelektu, par suņiem...

Roberts Mugabe spriež par viedumu:

Astrīda Bomis/Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video/Reuters/AFP/EPA