foto: AP/Scanpix
Zelenskis atņem Ukrainas pilsonību "Putina kūmam" Medvedčukam
Medvedčuks ciemos pie Putina
Pasaulē
2023. gada 10. janvāris, 23:48

Zelenskis atņem Ukrainas pilsonību "Putina kūmam" Medvedčukam

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimis Zelenskis atņēmis Ukrainas pilsonību par “Putina kūmu” dēvētajam Viktoram Medvedčukam, kā arī vēl trim prokrieviskajiem politiķiem.

Pilsonība atņemta Tarasam Kozakam, Renatam Kuzminam un Andrejam Derkačam.

“Pamatojoties uz Ukrainas drošības dienesta un Ukrainas valsts migrācijas dienesta sagatavotajiem materiāliem un saskaņā ar mūsu valsts konstitūciju, es pieņēmu lēmumu par četru personu: Andreja Derkača, Tarasa Kozaka, Renata Kuzmina un Viktora Medvedčuka pilsonības pārtraukšanu,” teikts Zelenska video vēstījumā, kas otrdien publicēts viņa “Telegram” kanālā.

Viņš piebilda, ka šis nav pēdējais šāda veida lēmums.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Medvedčuks 26.februārī aizbēga no viņam noteiktā mājas aresta un 2.martā tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā, bet 12. aprīlī tika aizturēts Ukrainā, kur tiesa viņam noteica apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotam pret drošības naudu.

Medvedčuks videoformātā vērsās pie Zelenska un Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar aicinājumu apmainīt viņu pret Mariupoles aizstāvjiem un iedzīvotājiem. Putins Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņu septembra beigās apstiprinājis, neraugoties uz Krievijas Federālā Drošības dienesta iebildumiem, kas bažījās par sabiedrisko rezonansi Krievijā. 

Turpinās Ukrainas karavīru evakuācija no Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ"

No Mariupoles tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas tika izvesta jauna Ukrainas karavīru grupa. No rūpnīcas teritorijas izbrauca vismaz septiņi autobusi ar ...

gallery icon

Ukrainas un Krievijas gūstekņu apmaiņa notika 21.septembra vakarā. Tās ietvaros 200 Ukrainas karavīru, arī "Azovstaļ" aizstāvēšanas komandieri, tika atbrīvoti pret 55 krieviem un Medvedčuku.

Turcijas prezidents Redžeps Erdogans bija teicis, ka Putins uzstāja, lai Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņas ietvaros tiktu atbrīvots viens konkrēts cilvēks. Kā šajā saistībā skaidroja neatkarīgais Krievijas izdevums "The Insider", runa, visticamāk, bija par Medvedčuku.

No "Azovstaļ" izdevies evakuēt varonīgos Mariupoles aizstāvjus

No aplenktās tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" Mariupoles pilsētā pirmdien tika evakuēti 264 Ukrainas karavīri, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

gallery icon

No "Azovstaļ" Mariupolē evakuē vēl 50 mierīgos iedzīvotājus. 2022. gada 6. maijs

gallery icon