foto: AFP/Scanpix
Hārvijam Vainstīnam draud papildus 18 gadi cietumā
Šajā faila fotoattēlā, kas uzņemts 2022. gada 4. oktobrī, bijušais filmu producents Hārvijs Vainstīns stājas tiesas priekšā Klāras Šortridžas Folcas Krimināltiesību centrā Losandželosā.
Pasaulē
2023. gada 9. janvāris, 12:37

Hārvijam Vainstīnam draud papildus 18 gadi cietumā

Jauns.lv

Kinoproducentu Hārviju Vainstīnu šodien, 9. janvārī, Losandželosā zvērinātie atzina par vainīgu izvarošanā un seksuālā vardarbībā. Viņam draud līdz pat 18 papildu gadiem cietumā.

70 gadus vecais Vainstīns jau izcieš 23 gadu cietumsodu pēc tam, kad 2020. gadā Ņujorkā tika notiesāts par apsūdzībām izvarošanā un seksuālā vardarbībā.

Filmu producentuvairāk nekā 90 sievietes publiski apsūdzējušas izvarošanā, seksuālā vardarbībā vai par seksuāu uzmākšanos, kas stiepjas gadu desmitiem senā pagātnē. Šīs apsūdzības rosināja izveidot kustību #MeToo 2018. gadā.

Pēc gandrīz trīs gadus ilgas ieslodzījuma Ņujorkā Covid-19 pandēmijas laikā bijušajam filmu producentam 2022. gada oktobrī notika otrais kriminālprocess Losandželosā, pilsētā, kurā viņš savulaik bija "Holivudas karalis".

Hārvijs Vainstīns ierodas policijas iecirknī

gallery icon

2022. gada decembrī viņš tika notiesāts uz trīs gadiem, saistībā ar apsūdzībām par izvarošanu un seksuālu vardarbību pret Eiropas modeli un aktrisi, kura anonīmi liecināja kā “Džeina Doe 1”.

Četras sievietes Losandželosas lietā liecināja, ka Vainstīns Kalifornijā viņas bija izvarojis vai bijis seksuāli vardarbīgs, taču pēc mēnesi ilgas tiesas Vainstīnu notiesāja tikai apsūdzībās, kas balstītas uz vienas sievietes apgalvojumiem.

Zvērinātie attaisnoja Vainstīnu apsūdzībās, pamatojoties uz citas sievietes stāstīto, un nespēja panākt spriedumu par divu citu sieviešu izvirzītajām apsūdzībām, tostarp par filmas režisores Dženiferas Sībelas Ņūsomas, Kalifornijas gubernatora sievas un visslavenākās apsūdzētājas, kas līdz šim liecināja pret Vainstīnu tiesā.

Gvineta Paltrova kopā ar producentu Hārviju Vainstīnu

gallery icon

Vainstīnam tagad draud līdz pat 18 papildu gadiem cietumā. Viņš izvairījās no soda līdz pat 24 gadiem pēc tam, kad Losandželosas žūrija nespēja panākt vienprātību par to, vai Vainstīns kvalificējas papildu cietumsodam, pamatojoties uz lietas pastiprinošiem faktoriem.

Tā kā Vainstīns pārsūdz savu Ņujorkas notiesājošo spriedumu un štata augstākā tiesa ir piekritusi izskatīt lietu, dažas no desmitiem sieviešu, kuras apsūdzēja viņu seksuālos noziegumos, sacīja, ka viņam Losandželosā piespriestais sods bija kritisks.

Kalifornijas sodāmība nodrošinās Vainstīna palikšanu cietumā pat tad, ja viņa agrākā sodāmība tiks atcelta.

Lai gan Losandželosas prāva vēl vairāk nostiprināja "Holivudas karaļa", to noteica arī agresīva aizsardzības taktika, kuras rezultātā Vainstīna advokāti uzbruka viņa apsūdzētāju uzticamībai. 

Pēc nedēļām ilgām grafiskām un emocionālām liecībām no četrām sievietēm, kuras vainoja Vainstīnu izvarošanā vai uzbrukumā Losandželosas viesnīcās, kā arī četru citu sieviešu liecības, kuras liecināja par līdzīgu iespējamo izvarošanu un seksuālo uzbrukumu modeli citās pasaules pilsētās. , Losandželosas žūrija palika dalīta par vairākām Vainšteina apsūdzībām.

"Visā prāvas laikā Vainstīna advokāti izmantoja seksismu, naidīgumu un iebiedēšanas taktiku, lai iebiedētu, pazemotu un izsmietu mūs - izdzīvojušās," teikts Ņūsomas paziņojumā pēc sprieduma pasludināšanas. "Šis tiesas process bija smags atgādinājums, ka mums kā sabiedrībai ir liels darbs veicams," viņa piebilda.