foto: ZUMAPRESS.com
90 gadu vecumā miris pēdējais "Apollo 7" astronauts Valters Kaningems
NASA astronauts Valters Kanningems, "Apollo 7" Mēness moduļa pilots, ir nofotografēts "Apollo 7" misijas laikā 1968. gadā.
Pasaulē
2023. gada 4. janvāris, 15:14

90 gadu vecumā miris pēdējais "Apollo 7" astronauts Valters Kaningems

Jauns.lv

90 gadu vecumā miris astronauts Valters Kaningems, kas bija vēsturē pirmās NASA "Apollo" misijas dalībnieks.

"Apollo 7" misija notika 1968. gada oktobrī, kurā trīs astronauti Zemes orbītā pavadīja nepilnas 11 dienas. Misijas mērķis bija izmēģināt komandas un servisa moduli pilotējamā režīmā zemā Zemes orbītā, kā arī izmēģināt tuvošanās operācijas.

"Apollo 7" lidojuma laikā veikta pirmā publiskā televīzijas tiešraide no kosmosa.

Tas pavēra ceļu "Apollo 11" veiksmīgajai misijai uz Mēness mazāk nekā gadu vēlāk.

NASA apstiprināja Kaningema nāvi un sacīja, ka viņš ir ļoti būtisks personāžs 1969. gada Mēness nolaišanās programmas veiksmīgajam iznākumam.

Ģimenes pārstāvis sacīja, ka viņš 3. janvārī nomira slimnīcā Hjūstonā no "dabiskiem cēloņiem" pēcpilntiesīgi nodzīvotas dzīves. 

"Mēs vēlamies izteikt savu milzīgo lepnumu par dzīvi, ko viņš nodzīvoja, un dziļu pateicību par cilvēku, kas viņš bija - patriots, pētnieks, pilots, astronauts, vīrs, brālis un tēvs," sacīja Kaningemu ģimene. "Pasaule ir zaudējusi vēl vienu patiesu varoni, un mums viņš ļoti pietrūks," piebilda ģimene NASA paziņojumā. 

Kaningems dzimis Krestonā, Aiovas štatā, un pēc tam Kalifornijas Universitātē Losandželosā ieguva maģistra grādu fizikā. Viņš bija viens no trim astronautiem, kas tika izvēlēti pirmajam pilotējamam kosmosa lidojumam "Apollo" programmā.

foto: ZUMAPRESS.com
ASV: 1968. gada augusts. Pirmās pilotējamās "Apollo" kosmosa misijas "Apollo 7" galvenā komanda atrodas uz NASA motorkuģa retrīvera klāja pēc tam, kad ir sagatavojusies ūdens izplūdes apmācībai Meksikas līcī. No kreisās uz labo pusi ir astronauti VALTERS KANNINGEMS, DONS AIsels un VALTERS ŠĪRS.

"Apollo 7" misijas ietvaros viņu pavadīja Jūras spēku kapteinis Valters Šira un gaisa spēku majors Dons Aisels.

Iepriekš viņš bija dienējis ASV flotē un jūras kājniekos un ar iznīcinātāju virs Korejas veicis 54 misijas.

Pēc aiziešanas no NASA 1971. gadā viņš kļuva par publisko runātāju un radio vadītāju. Viņš arī kļuva par atklātu cilvēku izraisītu klimata pārmaiņu noliedzēju, neskatoties uz zinātnieku vienprātību, ka cilvēki ir veicinājuši siltākas vidējās temperatūras uz Zemes.

Intervijā NASA 1999. gadā viņš aprakstīja savu domāšanas veidu astronauta laikā.

"Es esmu viens no tiem cilvēkiem, kas nekad īsti neatskatās pagātnē," viņš teica.

"Es vienmēr esmu skatījies nākotnē. Es nedzīvoju pagātnē," savulaik stāstīja Kaningems.