foto: Vudi Xhymshiti/VX/Shutterstock/ Vida Press
Kosovā nojauc barikādes uz robežas ar Serbiju
Trešdien, 2022. gada 28. decembrī, cilvēki iet gar nesen uzceltu ceļa blokādi Bosniešu kvartālā netālu no Mitrovicas tehniskā skolas ziemeļos, Kosovā.
Pasaulē
2022. gada 29. decembris, 20:21

Kosovā nojauc barikādes uz robežas ar Serbiju

Jauns.lv

Šķiet, ka spriedze starp Serbiju un Kosovu ir mazinājusies pēc lēmuma likvidēt barikādes, kas bloķē galveno robežšķērsošanas punktu, vēsta raidorganizācija "BBC".

Etniskie serbi Kosovā sāka būvēt barikādes 10. decembrī, protestējot pret bijušā policista aizturēšanu. 

Lēmums izbeigt blokādi tika pieņemts pēc tam, kad protestētāji vēlu vakarā veica sarunas ar Serbijas prezidentu. Tomēr Aleksandrs Vučičs brīdinājis, ka neuzticēšanās Kosovas serbu minoritātei joprojām ir augsta. 

Viņš sacījis, ka visu barjeru demontāža varētu aizņemt vairākas dienas. 

Tomēr Kosovas policija paziņoja, ka Merdare, Kosovas primārā robežas šķērsošanas vieta ar Serbiju, ir atkal atvērta pēc tam, kad Serbijas pusē bija novērsti ceļu bloķējumi. 

Šāds solis tika pieņemts tikai dažas dienas pēc tam, kad Serbijas armija paziņoja, ka tā ir "augstākajā kaujas gatavības līmenī" saistībā ar pieaugošo spriedzi ar Prištinu.

Serbija zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999. gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008. gadā Kosova vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Serbija joprojām uzskata Kosovu par daļu no savas teritorijas. Belgradas nostāju atbalsta tās sabiedrotā Krievija.

Kosovas neatkarību ir atzinušas 22 no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm, arī Latvija. To nav izdarījušas Spānija, Grieķija, Kipra, Rumānija un Slovākija.