foto: Sipa Press/ Vida Press
Okupantu propagandas nedēļas murgs: banderoviešus apmācījis... Harijs Poters
Harija Potera prasme lidot uz slotas gan varbūt ukraiņu karavīriem noderētu – kā vēl viens veids pielavīties ienaidniekam no augšas.
Pasaulē
2022. gada 28. novembris, 06:55

Okupantu propagandas nedēļas murgs: banderoviešus apmācījis... Harijs Poters

Kas Jauns Avīze

Nav nekāds noslēpums, ka Krievijas agresijā pret Ukrainu plaši izvērsta ne tikai kaujas darbība, bet arī informatīvais karš.

Ukraiņi izmanto visai atraktīvu veidu – uzdodoties par krievu žurnālistiem, zvana uz nejauši izvēlētiem numuriem Krievijā un uzdod dažādus jautājumus. Itin bieži izdodas saņemt atbildes, kas liek aizdomāties, cik pamatīgi vienkāršie cilvēki Putina valdīšanas gados ir nozombēti un kas patiesībā darās viņu galvā.

Piemēram, kāda sieviete visā nopietnībā ir pārliecināta, ka ukraiņu karavīrus ir personīgi apmācījis Harijs Poters – burvju puika no Džoannas Roulingas sarakstītās sāgas.

Lūk, ko viņa ar pilnu pārliecību stāsta ukraiņu žurnālistiem, atbildot uz jautājumu, kāpēc Krievija šobrīd zaudē karā ar Ukrainu: “Ukraiņu karavīrus jau 24. februārī, un es domāju, ka varbūt vēl agrāk, aizsūtīja uz Ameriku un vispirms sadurstīja ar dažādām vakcīnām, ievadīja viņiem kaut kādus čipus, un tie karavīri ir kļuvuši par tādiem kā nano kaujiniekiem. Sākumā mēs taču viņus uzvarējām, bet tad no Amerikas atgriezās šie banderovieši, kuri ir labi un speciāli apmācīti.”

Un tad seko vēl trakākas fantāzijas: “Viņus tur taču apmācīja, nu tas, kas ar to burvju nūjiņu vicinājās, filma arī par viņu ir uzņemta… Aizmirsu viņa vārdu – varbūt Pīters Pens?” Žurnālists: “Nē, tas ir Harijs Poters.”

“Jā, Harijs Poters – viņš personīgi apmācīja šos kaujiniekus visādos maģijas trikos, viņi tur lidoja uz slotām un taisīja dažādus citus brīnumus. Tagad viņi var visu iznīcināt tikai ar skatienu vien – es pat nezinu, kā viņus nosaukt. Viņi tagad kolektīvi visus sāk aplipināt ar šo maģiju – ja ne Harijs Poters, neviens no Hersonas nebūtu aizgājis,” pārliecināta ir vientiese, kā grāmatās par Poteru burvji dēvē ar šīm spējām neapveltītos cilvēkus.

Žurnālists vēl paķer maģijas eksperti uz muļķi – tad tāpēc “mūsu vara” šo speciālo operāciju nosaukusi arī par desātanizicāciju? Tam sazvanītā sieviete piekrīt, pēc balss toņa un izteiksmes nav nekādu šaubu, ka viņa patiešām runā, ko domā.

Vien atgādināsim, ka Harijs Poters ir angļu rakstnieces Džoannas Roulingas radīts tēls, par kura piedzīvojumiem burvju skolā sarakstīts vesels grāmatu cikls un uzņemtas filmas. Lieki piebilst, ka viņš nekādi nevarēja apmācīt ukraiņu karavīrus.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".